Våt og varm mai

Mens det høljer ned i nord kan meteorologene summere opp mai måned som varmere enn normalt, også i Vesterålen. Nedbøren har imidlertid kommet i dobbel dose siste del av måneden.

Søndag ved middagstider blåste det frisk ved Kleivodden, helt nord på Andøya, og det regnet også ganske mye (foto: Vegvesenets webkamera).

Søndag 3. juni blåste det stiv kuling, og helt opp i liten storm, på utsatte steder og på fjellet i Vesterålen. Med temperaturer ned mot et par plussgrader, var det ikke mange turgåere som tok fjelltur denne helga. På Ånstadblåheia var de sterkeste vindkastene målt til 30 meter pr sekund, og det er ikke langt unna orkan styrke.

Ved Trolltiden målestasjon ved Andenes ble det imidlertid virkelig målt orkan søndag ettermiddag. Her var vinden oppe i full storm med 26 m/sek, og i de stekeste kastene målte man 32 m/sek. Det er orkan.

Yr melder at kommende uke kan bli litt bedre med mindre nedbør. Temperaturene vil imidlertid ligge lavt, men vil stige og kan nærme seg 9 grader frem mot neste helg. Om nettene vil det bare være et par plussgrader i Vesterålen, så starten på juni ser ut til å bli ganske laber. Juni måned startet svært varmt i sør, og både kjølig og vått i Nord-Norge.

Mai måned i Vesterålen var imidlertid værmessig ganske bra. Gjennomsnittet for temperaturen ved Sortland målestasjon var 9,2 grader i mai, og det er 3 grader over normalen. Mai måned i fjor var langt kjøligere, da temperaturen i Sortland svingte omkring 5 grader.

Nedbøren i år var imidlertid langt over normalen og fjoråret. Mens det kom 65 millimeter regn i fjor, gav årets maimåned 88 millimeter – der det meste kom etter 17. mai. Normalen er 60 mm. Konklusjonen er derfor at mai måned i år var varm og våt i Vesterålen.

Sommeren i fjor var ganske tørr og med temperaturer på det normalt – omkring 12 grader i gjennomsnitt. 8. juni i fjor var varmeste sommerdag i Sortland, med 24,6 varmegrader målt ved Kystvaktas base. Kaldeste dag var 1. juni med bare 2,4 grader.

Mens Sør-Norge kan vise til varmerekorder i årets maimåned, er altså været i Vesterålen helt på normalen.

Langtidsvarselet fra Yr er nå at det skal regne både mandag og onsdag, mens det blir lettere vær de andre dagene i kommende uke. Vinden blir svakere enn søndag, med laber til frisk bris fra nordvest.