Variert vårprogram
Vårens program på Kulturfabrikken byr på mye humor, litt alvor og musikk fra et bredt spekter av sjangere. Her stiller både ganske ukjente navn og godt etablerte artister.
Unni Wilhelmsen og Steinar Raknes kommer til Kulturfabrikken i regi av Jazz- og viseklubben (foto: Per Heimly).
Musikkåret på Kulturfabrikken Sortland innledes med brask og bram, der vårens program byr på både rock, opera, jazz, samisk, klassisk og musikal. Først ut er Sortland rockeklubb med sitt årvisse rusfrie musikkarrangement «Nyttårsrocken». Denne kvelden starter også Ungdomsfabrikken opp med sine aktiviteter.
Uka etter inviterer Arktisk Filharmoni, tidligere kjent under navnet Nordnorsk opera- og symfoniorkester, til en veritabel festaften med operagallaen «Størst av alt…». Operagallaen har blitt en tradisjon svært mange setter pris på, med stor spenning og forventning til solister og repertoar.
Alt fra det nære og akustiske til fullt rocketrøkk blir det når Steinar Raknes og Unni Wilhelmsen inntar Blåboksen på Sortland jazz- og viseklubbs første konsert det nye året. Raknes har sluppet sitt tredje Stillhouse-album, og repertoaret blir i hovedsak herfra, men også fengende og særegne cover-versjoner av Bruce Springsteen, Bob Dylan, og Depeche Mode får plass.
Alle som er glade i cabaret- og musikalmusikk kan sette av Valentinsdagen. Da inviterer nemlig Norges korforbund og Musikk i Nordland (MiNensemblet) til Club Diva – en heftig cabaretkonsert i Gatsby-stil ledet an av diva England Brooks, og et stort cabaretkor av regionens korsangere. Eminente musikerne sørger for en unik musikalsk setting og dyktige dansere krydrer showet når Kulturfabrikken gjøres om til en klassisk nattklubb.
Sortland kammermusikkserie samler lokale profesjonelle musikere i en konsertserie med musikk som er fra 0 til 400 år gammel, og der det kan være alt fra 1 til 17 musikere på scenen. Denne gangen starter de året i Sortland kirke med konserten «Salig blanding», og med et program der nordisk folkemusikk møter Bach og Biber.
I februar varter kammermusikkserien opp med ekte middelhavsstemning på Italiensk aften. Her kan publikum nyte filmmusikk fra blant annet Gudfaren og Cinema Paradiso for stort ensemble, ispedd musikalske perler av Puccini, Verdi og Rossini, mens Kulturkaféen stiller med rødrutede duker og serverer italiensk mat og drikke i Møysalen. Senere på våren får vi høre Ensemble Blå utvidet med flere av de andre musikerne i kammermusikkserien når de tar for seg komponistene Beethoven, Tsjaikovskij og Pärt.
Barna får også sin kammermusikkonsert når kammermusikkserien viser musikkeventyret «Det var en gang et tre». Ikke alle trær blir til hus, papir eller brennved – noen blir nemlig til instrumenter. I regi av Sortland jazz- og viseklubb blir det barnetime med Dag Kajander, som forteller den spennende historien om torskene Kod og Tod på leting etter foreldrene sine. På sin vei møter de blant annet Kong Krabbe og Ola Tarragjedd og, ja, kan det være en ufesk?
Fra Tromsø kommer Hålogaland Teater med forestillinga «Tobias og dagen det smalt», som vant Heddaprisen for beste barneforestilling i 2018. I stykket har Tobias slått neseblod på Gøran – skolens skumleste gutt. «Ingen jenter får være med!» sa Gøran, men han vet jo ikke at Tobias ikke er Cecilie selv om han ser sånn ut.
Fra Stamsund og England kommer figurteaterforestillingen om «Yana og yetien», fortalt uten språk, og med nykomponert musikk, nydelige vinterlandskap og fantastiske dukker. Dette er Figurteatrets femte co-produksjon med engelske Pickled Image, som også sto bak publikumssuksessen «Coulrophobia» og den prisbelønte Hamsun-forestillingen «Hunger».
Bjørn Sundquist og Frank Arne Olsen kommer til Kulturfabrikken med forestillinga «På livet laus», som har både humor og galskap (foto: Silja Lomakka).
Siste helg i februar blir en veritabel teaterhelg, da både Hålogaland Teater, Figurteateret/Pickled Image og Nordland teater er på besøk i løpet av fredag, lørdag og søndag.
Nordland teater kommer med en sceneversjon av Tarjej Vesaas «Fuglane». Tarjei Vesaas stiller opp det nyttige og livskraftige mot det mytiske og poetiske i «Fuglane», og forestillingen passer for både ungdom og voksne. Det er Ragnar Olsen (Boknakaran m.m.) som har tilrettelagt teksten for scenen.
I forestillinga «På livet laus?!» får publikum møte to tilsynelatende ulike skikkelser fra norsk scene, nemlig Bjørn Sundquist og Frank Arne Olsen. Bjørn Sundquist er kåret til Norges beste skuespiller gjennom tidene, både på film og scene. Frank Arne Olsen er selvlært og blant de beste komikerne i landet. Han har turnert i 20 år som revyartist for fulle hus. Dette er et par som i utgangspunktet er helt ulike, men passer sammen 100 %. De klarer bare å fortelle halve historier før begge bryter ut i latter. Dette blir et show der humor og galskap har hovedfokus – men alvoret ligger og lurer…
Nordland teater tar den finske forfatteren Arto Paasilinnas elleville fortelling «Kollektivt selvmord» til scenen med størrelser som Nils Ole Oftebro, Anette Hoff (Hotel Cæsar), og Jon Sigurd Kristensen (Himmelblå) i sentrale roller. «Kollektivt selvmord» er den fjerde av Paasilinnas bøker som ble oversatt til norsk, og den forener alle hans typiske trekk: humoristisk tilnærming til alvorlige temaer og stor innlevelse i høyst vanlige menneskers liv og problemer.
Vesterålen teater er også i gang med neste prosjekt. «Fru Charlotte» er en komedie av Eirik Ildahl med premiere i mars. I forestillingen blir vi kjent med Fru Charlotte, som om dagene følger reglene og streng etikette som avdelingsdirektør i UDs protokollavdelings besøksseksjon, men om natten lever ut sitt sanne jeg med gamle idealer som opprørsk hippie. Ettersom avgrunnen mellom Fru Charlottes velordnede borgerlige liv og hennes anarkistiske nattside blir stadig dypere, havner hun i en umulig spagat mellom verdener som stadig glir lengre fra hverandre.