Alle siktede løslatt

De tre som ble siktet etter at en 19 år gammel kvinne døde uventet på Sortland forleden, er nå løslatt, melder politiet. Responstiden for ambulansen er opplyst å ha vært 21 minutter.

Nordlandssykehuset sendte ambulanse straks de fikk varsel fra AMK, men det gikk likevel 21 minutter før bilen var fremme (arkivfoto).

Det var natt til 2. juledag at en 19 år gammel kvinne døde plutselig i et bolighus på Sortland. AMK ble varslet 00.15 og ambulanse kjørte ut bare 2 minutter senere. Bilen var fremme ved åstedet 00.36, opplyser informasjonsansvarlig Børre Arntzen ved Nordlandssykehuset til Vesterålnytt.

Det tok altså 21 minutter fra AMK ble oppringt til ambulansen var kommet frem til den omkomne. Om utfallet kunne vært noe annet ved kortere responstid, er helt uvisst, da både obduksjon og etterforskning fortsatt ikke er fullført.

Det er på Facebook rettet kritikk mot for lang responstid på ambulansen, men fra politiet advarer man mot spekulasjoner og synsing i saken. Man ber om ro til å gjennomføre etterforskningen, der alle element vil bli tatt med i vurderingen.

Politiet valgte å sikte 3 personer etter dødsfallet, etter straffelovens § 288, som betyr at de anklages «for å ha hensatt noen i en hjelpeløs tilstand». Den som varslet AMK har avvist dette, via sin advokat John-Petter Karlsen, og stiller seg helt uforstående til politiets siktelse.

To av de siktede ble løslatt etter avhør allerede onsdag, mens den tredje siktede ble løslatt fra varetekt torsdag kveld. Grunnen til at siktede ikke ble framstilt for varetektsfengsel er fordi politiet mener at vilkårene for varetektsfengsling ikke er til stede.

Den døde kvinnen skal etter planen bli obdusert fredag. Normalt tar det noen dager før foreløpig obduksjonsrapport foreligger, og dette betyr at politiet neppe kommer nærmere en konklusjon før ut på nyåret.

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold sier at alle de tre siktede er kjent for politiet fra tidligere. Hovedfokus til politiet er å komme i kontakt med alle som kan ha informasjon om denne saken, samt sikring av spor, slik at man får et best mulig bilde av hva som kan ha skjedd.