Været snus på hodet

Søndag slår det om til mildvær i Vesterålen og mandag blir det rent sommerlig med 7-8 plussgrader. Fra en uke med skyfrie og kjølige dager, med temperaturer ned mot 10 minus om natta, snus værbildet på hodet.

Isen vil nok smelte innerst i Bjørndalsfjorden over helga, når det snart slår om til skikkelig mildvær. Ræka i bakgrunnen kan også kanskje miste sine hvite flekker.

Nattestid har det de seneste dagene vært ned mot 10 minusgrader mange steder i Vesterålen, mens det har vært 2-3 minus på dagtid. Det har vært nærmest vindstille og sol en hel uke, som kanskje særlig sjarkfiskerne har satt stor pris på, nå når skreien er kommet like utenfor land. Det fine vinterværet vil imidlertid bli helt snudd på hodet i løpet av helga, om prognosene fra meteorologene slår til.

Mandag blir det sørvest frisk bris i Vesterålen, med regn og 7 plussgrader. Varslene varierer litt etter hvor i Vesterålen man er, men dette blir det gjennomgående bildet. Det betyr en skikkelig våt uke, mens den forrige var helt tørr. Vinden kan komme opp i liten kuling på utsatte steder, slik at fiskerne ute på feltet nok må forberede seg på litt mer bølger enn det har vært denne uka.

Om ve ser tilbake på de seneste 30 dagene med utgangspunkt i målestasjonen ved Kystvakta på Sortland, så var snittemperaturen 0,9 grader. Det er 3,2 grader over normalen. Høyeste temperatur var 9,0 grader den 25. januar, og laveste var -6,5 grader den 7. februar. Samlet nedbør var 213 mm. Mest nedbør på ett døgn var 27 mm den 27. januar. Høyeste vindhastighet var 14,3 m/s den 30. januar.

Januar 2017 ble en meget våt og regnfull måned. Det kom 251 millimeter nedbør, som er det dobbelte av normalen. Det var mye varmere enn normalt og det blåste mye mer enn normalt.