Unikt hotell i Svolvær

Planene til investor Christian Ringnes om et nytt hotell i Svolvær vekker oppsikt. Foreløpige skisser viser et ikonisk bygg, ulikt alt annet som er bygget i Nord-Norge, Lofoten og Vesterålen.

Slik ser arkitektene for seg det nye hotellet i Svolvær havn, med en del helt særpregede detaljer som skal forsvare 14 etasjers høyde (foto: Concrete arkitekter).

Mens det fortsatt er ukjent hvem som snuser på hotell-prosjekt på Sortland, jobbes det hardt for å komme i gang med flere nye hotell i Lofoten. Den som nå ser ut til å ta føringen i dette kappløpet er firmaet Eiendomsspar AS, der investor Christian Ringnes er sjef.

Ringnes ønsker å bygge opptil 14 etasjer, men det er en viss skepsis på politisk hold og flere antyder at man bør kutte et par etasjer. Nå kommer det altså ganske spektakulære planer på bordet der man sier at hotellet både skal bli et landemerke og ikonisk byggverk.

Til sammen vil hotellet få 200 rom, og i underetasjen blir det parkeringsplass for 35 biler. Femte etasje blir spa, med et stort utendørs område med bar og sauna i egne hytter. Tanken er her å lage et basseng der man kan svømme ut mot kanten og se ut over havna.

Øverste etasje er avsatt til restaurant, som vil få utsikt over hele Svolvær havn. Fra rommene i de øvre etasjene blir det også utsikt mot fjellene i Lofoten, ettersom dette blir det høyeste bygget i Lofot-byen.

Slik blir hotellet sett fra Svinøya og sjøen, dersom planene fra arkitektene i Concrete realisert (foto: Concrete arkitekter).

Skissene og planene er nå gjort av det nederlandske arkitektfirmaet Concrete. Tomten eies nå av selskapet Eiendomsspar AS, som etterhvert må søke Vågan kommune om tillatelse til realisering. Det må vedtas flere dispensasjoner, der byggehøyden trolig blir det mest omstridte temaet.

Mandag møtte administrerende direktør Christian Ringnes og viseadministrerende direktør Sigurd Stray formannskapet i Vågan for å legge fram skissene for hotellsatsingen langs havna. – Vårt ønske er å lage det mest spektakulære hotellet i Nord-Norge, er budskapet fra Ringnes, skriver Lofotposten.

Arkitekturen er preget av fisk og tørrfisk. De nederlandske arkitektene har vært på en flere dager lang rundtur i Lofoten i forkant for å sette et lokalt preg på prosjektet, skriver Lofotposten. Målet er å lage et hotell rettet inn mot en pengesterk kjøpegruppe. – Dette skal bli et hotell som gjør at en reise til Svolvær foretas fordi man vil oppleve dette hotellet, sa Ringnes mandag.

Markedet for «high-end» i Lofoten er tydelig til stede. Flere eksklusive rorbuer og leiligheter har ganske dryge døgnpriser. Lofotposten fortalte nylig om en leilighet i Svolvær havn, som ligger bra til ved sjøen, hvor døgnleie er 25.000 kroner. Dette er helt i øverste sjikt, men det er flere leiligheter der prisen er godt over hotellnivå.

Optimismen i Svolvær er stor for tiden og det er hele 5 prosjekt på tegnebrettet for nye hotell. I tillegg bygges det nå ut en hel rekke med leiligheter langs havna, som er beregnet å være helårsboliger for lokalbefolkningen.