Tusen strek på en uke

Kun 2 personer er nå innlagt på Stokmarknes sykehus med korona. Forrige uke var det over 1.000 vesterålinger som fikk påvist viruset, og de fleste får nå symptom som en influensa.

Mange positive selvtester i Vesterålen nå (illustrasjonsfoto).

De fleste vesterålinger har nå trolig stiftet kjennskap til viruset covid-19, i en eller annen form. Enten som smittet selv, eller med noen i familien.

Uke 8 gav en foreløpig topp i vinterens epidemi, om man skal støtte seg til de tallene som er gjort offentlig.

Kun Sortland og Andøy har lagt ut fullstendige tall, og det er derfor vanskelig å si hvor mange som egentlig hadde korona forrige uke.

Hadsel har ikke gitt samlet antall, men har registrert 218 positive pcr-tester. Det betyr trolig et langt høyere antall som hadde sykdommen.

Andøy oppgir samlet tall. Her var 272 smittet i uke 8 og av disse hadde man 89 positive pcr-tester.

Sortland hadde 497 smittede forrige uke, og av disse oppgir VG at det var 128 positive pcr-tester.

Hittil i år – på ca 8 uker – har Sortland kommune alene hatt 1.922 påviste tilfeller av korona.

Bø hadde forrige uke kun 21 pcr-positive, mens Øksnes hadde 72. Her oppgir man ikke selvtestene, der innbyggerne kan registrere seg direkte.

Hvor mange syke det vært i Bø, Øksnes og Hadsel er derfor ikke mulig å tallfeste nøyaktig.

Men summert kommer man uansett langt over 1.000 med påvist korona i Vesterålen på en uke, kanskje opp mot 1.500.

Da er det svært gledelig å se at rapporten fra Stokmarknes sykehus onsdag kun viser 2 personer innlagt med korona.

Et skår i gleden her er at mange vil kunne få korona flere ganger. Dette gjelder særlig de som smittes av omikron-varianten.

Preben Aavitsland er overlege ved Folkehelseinstituttet og opplyser til media at 40.000 så langt er registrert smittet flere ganger.

Omikron deles inn i to undertyper. BA.1 var den første typen som kom til Norge, mens BA.2 er den typen som raskest sprer seg i Norge nå.

Vi er altså ikke ferdige med dette viruset på en god stund ennå, men kan fint leve med det så lenge man kun får «vanlige» symptomer a la influensa.