Tusen gir et bidrag

Den tragisk drukningen ved Tinden har fått over tusen personer i Øksnes til å gi et bidrag til Redningsselskapet. En spontan aksjon via Facebook på søndag har innbragt over 320.000 kroner.

Redningsskøyta «RS Knut Hoem» har sin base på Myre og var fredag sentral i letingen etter 23 år gamle Truls Henrik Johansen (foto: Redningsselskapet, Marianne Bergseth).

Facebook har åpnet nye funksjoner den senere tid og innsamlinger til veldedige organisasjoner er en slik. Denne gang var det 26 år gamle Rudi Mortensen fra Myre som ville vise sin støtte til jobben Redningsselskapet gjør. I løpet av 7-8 timer på søndag tok mange i Øksnes opp hansken og gav sitt bidrag. Vil du bidra, finner du aksjonen via denne linken.

Søndag kveld har over 1.200 personer gitt et bidrag og innsamlet beløp til Redningsselskapet er passert 320.000 kroner. Initiativet ser ut til å fenge svært mange som vil vise at man setter stor pris på redningsskøytene som ligger i beredskap langs kysten.

-Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær, skriver Rudi Mortensen i innledningen på Facebook.

-Etter ei sånn helg så vi har hadd nu i Øksnes, går d kansje opp før mange kor vekti det e at Redningsselskapet e her, å jør deinn jobben di jør. Det har iværtfaill gådd opp førr mæ at utn di så e dær mange gång d kuinn ha gådd mykkje værre einn det har jort. Det får ikkje telbake en kompis så for ifra åss så alt førr tili, mæn d jælpe kansje på, vest nåkka sånn sku skje ijænn, skriver Rudi, som selv er på ferie i «syden».

I første runde var det svært mange venner og bekjente på Myre som deltok, men etterhvert har aksjonen fått gjenklang og folk fra hele Vesterålen har gitt bidrag. Via Facebook er det svært enkelt å gi til slike aksjoner, da det er satt opp en direkte løsning som med få klikk overfører penger direkte til mottakeren, i denne sammenheng Redningsselskapet.

Bildet viser leteruta som fiskebåten «Vornesværing» tok på søndag, der man gikk ut fra Myre og hadde flere runder ved Tinden og Skogsøya.

Redningskøyta «RS Knut Hoem» deltok både fredag og søndag i letingen etter den savnede 23-åringen fra Myre. Flere andre båter deltok også, samt andre frivillige fra Øksnes som gjorde søk langs strendene. Dessverre gjorde man ikke noen funn.

Det er litt uklart hvor ulykken skjedde helt nøyaktig, ettersom det gikk to timer fra kantringen til alarmen gikk hos Hovedredningssentralen og redningsskøyta kunne rykke ut. Det er dårlig dekning for mobil i området og kameraten av den forulykkede havnet også selv i sjøen.

Båten til de to gikk ut fra Skipnes omkring klokken 2 natt til fredag, og ved 5-tiden ble det slått alarm. Mange båter responderte på alarmen, og både Kystvakten og en slepebåt var av de større skipene som kom til. Fra Redningsselskapet deltok både RS Knut Hoem og RS Dagfinn Paus i søket. Sistnevnte har base på Andenes.

Søndag har det vært søkt med rundt 60 mannskaper totalt på Skogsøya, Hjellsandøya og strekningen mellom Vottestad og Nyksund. Det ble ikke gjort noen funn av betydning, sier Oddgeir Valle i politiet til Bladet Vesterålen.

Politiet berømmer alle letemannskapene som har vært i aksjon søndag. Det har vært en rekke frivillige i tillegg til hjelpekorps fra Øksnes og Sortland, Øksnes Brann- og Redningskorps, RS Knut Hoem og flere private båteiere og tre redningshunder.

Senere i uka kan det bli satt inne en fjernstyrt undervannsbåt, såkalt ROW, dersom man ikke har gjort funn før dette. Dette fartøyet kommer nordover fra Trondheim trolig på onsdag, skriver Bladet Vesterålen på nett.

Innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet har altså gitt stor repsons på kort tid. -Vi setter pris på all den støtten vi kan få for å berge liv og verdier. Vi er helt avhengig av støtten fra publikum for å opprettholde beredskapen langs kysten. I forbindelse med leteaksjonen som pågår i Vesterålen nå, ser man hvor viktig det er å ha redningsskøytene som kan hjelpe til, sier Oddbjørn Nesje i Redningsselskapet til nettavisen VOL.