Ekstreme vindkast

Lavtrykket som har feid inn over Vesterålen og Lofoten har gitt ekstreme utslag enkelte steder. På Ånstadblåheia var det kraftigste vindkastet 40,1 m/sek – orkan starter på 32,7 m/sek.

Sortland by lå delvis i le for vinden denne gang, mens det på Strand var mye bølger. I bakgrunnen ser man toppen av Ånstadblåheia, som hadde vindkast med orkan styrke.

Det var lørdag morgen at det blåste som verst på toppene i Vesterålen. Som vanlig var det Ånstadblåheia som hadde den sterkeste vinden, men det blåste godt andre steder også som på Trolltinden ved Andenes.

Middelvinden på Ånstadblåheia var natt til lørdag 24-25 meter pr sekund, som tilsvarer full storm på «Beauforts skala». Det var kraftige vindkast der det aller heftigste ble målt omkring klokken 9. Da viste vindmåleren hele 40,1 m/sek, som tilsvarer 144 km/t eller 77 knop.

På samme tidspunkt ble det målt 35,5 m/sek på Trolltiden ved Andenes, som ligger på 436 meter over havet. Det var altså mye vind i Vesterålen hele fredag, mens de sterkeste kastene kom lørdag morgen.

Det er på Ånstadblåheia, 500 meter over havet, at selskapet Fortum nå bygger 14 vindmøller. I løpet av høsten vil disse komme på plass og begynne å levere strøm til Vesterålen. Møllene kan imidlertid ikke takle sterk vind og i storm blir rotoren koblet ut.

Også i Lofoten blåste det heftig fredag og lørdag. Gimsøybrua ble stengt i en lengre periode fredag, med blinkende varsellys på begge sider. Likevel trosset en rekke bilister dette og kjørte over brua. Flere filmet også en person som tok sjansen med campingvogn på slep. Det gikk heller dårlig og på toppen av brua blåste vogna overende og havnet i rekkeverket. Hadde den ikke hengt godt fast på kroken til bilen, ville den blåst rett på havet.

Gimsøybrua var stengt i til sammen 14 timer og det dannet seg lange køer på begge sider av brua. Det er brudd på trafikkreglene å trosse slike varsellys som står ved bruene. Et forenklet forelegg for å ha kjørt på rødt lys, kommer på nærmere 7000 kroner.

Det er ikke meldt om store skader i Vesterålen. Noen trær har fått føle vinden litt ekstra, slik at greiner er brukket av. Dette skjedde også i Sortland by, der bilistene selv måtte ut og rydde vegbanen et par steder.

Fergene over Vestfjorden har vært innstilt, men ellers har trafikken gått som normalt. Ved Stokmarknes lufthavn har trafikken gått greit, selv om det har blåst opptil stiv kuling. De sterkeste kastene her har vært målt til 23 m/sek.

Utover lørdag vil vinden avta og fra ettermiddagen blir det bare frisk bris. Søndag bringer rolige forhold og kanskje noen gløtt av sol i Vesterålen, melder Yr.

Letingen etter den savnede 23-åringen fra Øksnes ble innstilt fredag kveld, og lørdag morgen var det ingen båter som trosset været og gjorde søk. Det er imidlertid meningen at letingen skal tas opp igjen lørdag, når været tillater det, både fra båt og ved søk langs strendene i området.