Søk uten resultat

Hele fredag ble det søkt etter en savnet mann på havet utenfor Tinden i Øksnes vestbygd. Ved middagstider ble aksjonen omdefinert til søk etter en antatt omkommet person.

Slepebåten «Far Saber» fra rederiet Solstad-Farstad ligger normalt ved havn på Sortland, men satte full fart fredag morgen da alarmen gikk i Øksnes. Båten lå ved søkefeltet i flere timer.

Alarmen gikk 05.21 ved Hovedredningssentralen da det ble varslet at en mann var savnet på sjøen utenfor Tindsøya i Øksnes. En rekke båter satte straks kursen mot stedet for å delta i søket.

Sent fredag kveld opplyser politiet i samråd med familien at den savnede er 23 år gamle Truls Henrik Johansen, bosatt i Øksnes.

Kystvaktas KV Senja lå i Sortlandsundet da alarmen gikk og satte straks full fart nordover og rundet ved Stø for å komme i posisjon til letingen. Mannskapet på dette dette skipet ledet leteaksjonen utover fredagen.

Slepebåten «Far Saber» ligger normalt ved kaia i Sortland havn, mens den har beredskap for skipsulykker i nord. Også her kastet man loss og satte full maskin mot Øksnes for å bistå i letingen. De største skipene kunne ikke delta aktivt selv, da farvannet omkring Tindsøya er nokså ugreit.

Begge redningsskøytene i Vesterålen deltok også i søket, og disse var i aksjon også sent fredag kveld. RS Knut Hoem er stasjonert på Myre og var først fremme, mens RS Dagfinn Paus kom fra Andenes en stund etter.

I tillegg til disse var det flere lokale fiskebåter som deltok i letingen. Et SeaKing-helikopter kom fra Bodø og det ble sendt opp droner fra Andøya for å bistå i letingen. På det meste var det 10 lokale båter med, pluss redningsskøytene og de to store skipene.

Lensmann Johnny Holen i Øksnes forteller til NRK Nordland at det var 4 personer fordelt på 2 småbåter som gikk ut fra Skipnes omkring 02.00 natt til fredag. Den ene båten kantret etter å ha kommet borti et undervannsskjær, mens den andre etterhvert gikk tom for bensin.

En av de to som kantret klarte å komme seg ombord igjen i båten, mens kameraten forsvant. Mobilen hans var blitt ødelagt og det er dårlig dekning i dette området av Øksnes. Det tok derfor et par timer før det ble slått alarm, og RS Knut Hoem gikk ut fra Myre straks etter.

Tre av de fire personene ble altså funnet i god behold, mens den fjerde fortsatt ikke er funnet fredag kveld. Letingen ble trappet ned ved middagstider, ettersom man nå mener det er søk etter en antatt omkommet person. Det kan også bli aktuelt å foreta søk under vann etterhvert.

Ifølge NRK Nordland hadde ikke de to som kantret på seg redningsvest. Redningsleder i HRS, Thomas Ringen, sa tidlig at detaljene ikke var klar enda, men at de to sannsynligvis ikke hadde på seg redningsvest.

Ennå ved 19-tiden fredag var begge redningsskøytene i området, sammen med «Vornesværing», «Kristina K» og «Odane». Det var sterk vind utover fredag, der man utsatte steder i Vesterålen målte opptil orkan i kastene, som på Ånstadblåheia.