Tropiske Vesterålen

Etter en hustrig juni har juli måned slått til med knallsommer i Vesterålen. Tropenetter hører med til sjeldenhetene, men nå har det vært flere netter med temperatur over 20 plussgrader.

Tropenatt i Vesterålen betyr hele natta med minst 20 grader i offisiell måling. Bildet er fra Barkestad i Øksnes, der det i alle fall var «tropisk temperatur» i helga.

Tropenatt er netter der temperaturen ikke bikker under 20 grader. Natta regnes fra klokka 20.00 til 08.00. Alle målinger innenfor denne tidsperioden må være over 20 grader, og flere steder har vært svært nær dette, men hatt en ørliten svikt.

Målingene ved Kystvakta på Sortland viste at man hadde 31 grader søndag ettermiddag, som det varmeste stedet i Vesterålen. Det sank litt utover natta, men klokken 2 på natta var det fortsatt 23,6 grader og det lå lenge an til en offisiell tropenatt. Siste måling, klokken 8 om morgenen, viste imidlertid 19,6 grader og dermed ble det ingen offisiell tropenatt.

Heller ikke ved flyplassen på Skagen i Hadsel ble det offisiell tropenatt. Her var man enda nærmere enn på Sortland, ettersom laveste temperatur kom klokken 8 på morgenen med 19,8 grader. Altså bare 0,2 grader unna tropenatt-registrering.

To andre målestasjoner i Vesterålen kom imidlertid innenfor reglene med god margin. Det var stasjonene i Bø og på Andenes. Laveste nattetemperatur i Bø ble det målt til 20,9 grader, mens det nord på Andøya var varmere enn 21, 7 grader hele natta.

I tillegg til dette var det tropenatt flere steder, som ikke er direkte notert hos Meteorologisk Institutt. Kleiva, ikke langt fra Sortland sentrum, har en egen måler og her var ikke temperaturen under 20 grader natt til søndag. Dermed var det tropenatt i Kleiva.

I natt var det ellers første gang målestasjonen hos Meteorologisk institutt i Tromsø har målt tropenatt, og laveste temperatur i natt var 20,8 grader. – Dette er første registrerte tropenatt her oppe siden vi begynte registreringen i 1920, sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen hos Vervarslinga for Nord-Norge til NRK.

Varselet for kommende uke er ikke like bra. Tirsdag og onsdag blir fine, men så falle temperaturen ganske mye, om prognosen stemmer. Fra 30 grader vil kommende helg bli på bare knapt 15 grader, og det vil i tillegg bli skyer og litt regn i Vesterålen.

Mange har klaget på været i sommer med det har tatt seg kraftig opp etter en dårlig start i juni. Tallene viser nå at over de 30 siste dagene har temperaturen i snitt vært 14 grader, 2,4 grader over normalen. Høyeste temperatur var 31,0 grader den 29. juli, og laveste var 7,1 grader den 30. juni. Samlet nedbør var 12,7 mm. Dette er målingene ved stasjonen på Sortland.