Trollfjord til Lofoten

Strøm- og bredbåndselskapet Trollfjord satser nå i Lofoten med trådløst internett til kunder som ikke bor i byene. Trollfjord er dermed i ferd med å bygge opp en bred kundebase på dette feltet.

Denne unge havørna fløy 26. januar inn i høyspentlinja til Trollfjord Kraft i Raftsundet. Det gikk ikke bra. Den døde selv og kuttet strømmen for en del abonnenter. Montørene Vegard Vatndal (t.v.) og Per Anders Rørtveit viser her frem fuglen, mens Kristian Lyngli er fotograf. Trollfjord Kraft leverer ikke bare strøm, men begynner å bli store også på bredbånd.

Trollfjord Bredbånd har nå et samarbeid med Vågan kommune og Nordland fylkeskommune om å bygge ut et radiolink-basert nett som vil gi lynraskt internett til distriktene i Vågan. Trollfjord Bredbånd vant anbudet fra Vågan kommune og har siden august i fjor satt opp 12 radiomaster. I disse dager starter man å koble på kundene, og først ut er områdene Laupstad, Vestpollen, Laukvik, Gimsøy og omegn helt ned til Lyngvær.

Privatkunder vil da kunne få internett opp til 70 megabit per sekund, mens bedrifter og skoler får bredbåndslinje opptil 100 mbps. Trollfjord samarbeider med Vågan Elektro AS for å gjøre installasjonene hjemme hos kundene i Vågan. Dette skriver Lofotposten lørdag.

De 12 mastepunktene skal levere bredbånd til store deler av Vågan, og signalene kan også tas imot på deler av de større tettstedene i kommunen. Lofotkraft leverer selv bredbånd fra Altibox via kabel, men dette gjelder bare de store tettstedene.

Trollfjord Kraft AS er en lokal bedrift med tradisjoner helt tilbake til 1937. I dag har selskapet en betydelig kraft- og bredbåndsaktivitet i Hadsel kommune, på Andenes og Bleik, i Nord-Salten og deler av Vågan. Lokalt leverer selskapet strøm, mens man til andre områder selger lynraskt internett og TV-signaler for Get TV. Innen Vesterålen leverer Trollfjord bredbånd til Andenes, Bleik og området rundt Guvåg i Bø, foruten hele Hadsel selvsagt.

I Nord-Salten er det Steigen kommune, som på vegne av kommunene Steigen, Tysfjord og Hamarøy, har inngått avtale med Nord-Salten Kraft AS om utbygging og drift av bredbånd. Kommunene har prioritert og definert hvilke områder som skal omfattes av utbyggingen. Utbyggingen skal være ferdigstilt senhøsten 2017. Trollfjord leverer høyhastighets internett via fiber eller radioteknologi, avhengig av område.

Trollfjord Kraft AS er heleid av Hadsel kommune. Fra i år vil man splitte selskapet i flere deler, der man skiller mellom ulike funksjoner. Trollfjord Kraft AS og Trollfjord Bredbånd AS har tidligere vært hoveddelene, men nå også selskapene Trollfjord Stab AS, Trollfjord Nett AS og Trollfjord Ikt Senter AS registrert. Dessuten et selskap som bare heter Trollfjord AS. Hvordan den nye konsernstrukturen vil bli, er ennå ikke kjent i detalj.

Trollfjord Kraft AS hadde vel 100 millioner i omsetning i 2015 og 7,8 millioner i overskudd. Dermed kunne Hadsel kommune glede seg over et utbytte på nær 4 millioner.