Kuling i Vesterålen

Fra en uke med vindstille og sol, slo været om natt til søndag. Da kom sørvest kuling og regn feiende inn over Vesterålen, med såpass styrke at veger ble stengt en kort stund. Enkelte kast kom opp i orkan.

Et gammelt naust i Vik på Langøya, mellom Sandnes og Fleines, ble tatt av vinden på søndag formiddag, og dette blåste over fylkesvegen slik at denne måtte stenges en kortere periode (foto: Politiet).

Vegen til Andenes over Kjølhågen ble stengt en kortere periode, da vinden var over den styrken man mener er forsvarlig for å la biltrafikken gå. På Trolltiden ble det målt full storm med 26 meter pr sekund.

Også sør i kommunen, på Hinnøya ikke langt fra Risøyhamn, var det utfordringer. Her kjørte en bil kjørt av veien mellom Strandland og Buksnesfjorden. En person ble kjørt til sykehus for sjekk, mens de andre i bilen kom fra uhellet uten skader. Politiet opplyste at det var glatt og sterk vind på stedet.

Hele fiskeflåten i Vesterålen hadde også landligge søndag, ettersom kulingen startet allerede lørdag kveld. Etter en uke med fine forhold og nesten blikkstille hav, så blir det nå noen mer utfordrende dager for kystfiskerne. Mandag ventes også kuling på ytre strøk, mens det skal spake med vinden fra tirsdag og bli tålig bra utover i uka. Mildværet vil holde seg, med 5-6 plussgrader.

Da vinden tok som mest på yttersiden av Hadseløya og Langøya måtte politiet stenge FV855. Dette på grunn av et naust som blåste over ende og ut på veien. Dette dro med seg strømstolper og traff bil. Ingen personer ble skadet.

-Det er et gammelt fembøringsnaust, så det er jo mye større enn et vanlig. Det er helt surrealistisk. Det går ikke an å beskrive det, det er helt uvirkelig å se noe slik skje, sier Roy-Arne Breivik som fikk naustet rett i bilen sin, skriver Bladet Vesterålen på nett. -Jeg har hatt kjempeflaks. Hadde jeg ikke vært inni bilen, men utenfor, hadde jeg vært klemt i hjel. Litt flaks må man ha innimellom, sier Roy Arne Breivik fra Vik på Langøya i Hadsel kommune til NRK.

Breiviks fembøringsnaust er blitt pinneved. Også bilen han satt i ble ødelagt i sammenstøtet. Taket er trykket ned, panseret bulkete og frontruta knust. Selv kom han ifra det hele uten fysiske skader.

Ved Stokmarknes er det blitt målt vindstyrke på opptil orkan i kastene, og det er langt heftigere enn det varslene forutså.

Avinor melder at ettermiddagsflyene fra Oslo ikke fikk landet i Bodø, men måtte fly sørover igjen. Grunnen var det lave skydekket. Flere fergesamband er stengt også i Nordland, og Narviksfjellet er stengt på grunn av uvær.