Tre idømt varetekt

Tre personer ble onsdag idømt 4 ukers varetektsfengsel av Hålogaland lagmannsrett, som et ledd i etterforskningen av saken om den savnede Truls Johansen fra Øksnes, som ikke er funnet.

VG hadde onsdag et intervju med far og stefar til savnede Truls Henrik Johansen, der begge påpekte at det er forhold som trenger bedre etterforskning (foto: skjermbilde VG.no).

I en kort pressemelding fra politiet fortelles det at politi- og påtalemyndighet fikk lagmannsrettens medhold til varetektsfengsling av tre menn i forbindelse med at en mann er savnet i Øksnes i Vesterålen. Hver av de tre er varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud.

En er siktet for uaktsomt drap eller å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. Tingretten bestemte varetektsfengsling av denne siktede, men avgjørelsen ble anket. To menn er siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand og/eller å ha bidratt til det.

Vesterålen tingrett gav ikke medhold til varetektsfengsling av disse, men politiet anket avgjørelsen. Lagmannsrettens avgjørelse angående alle de tre siktede mottok politiet onsdag ettermiddag.

-Vi tar avgjørelsen til etterretning og mener det er bra for den videre etterforskningen at disse holdes i varetekt. Vårt mål er todelt; vi vil finne den savnede og vi vil finne ut hva som har skjedd med ham, sier Anne Margrethe Kleczka hos politiet.

-Vi jobber videre med etterforskingen som planlagt, sammen med Kripos. Det vil også gjøres flere søk etter den savnede. Det var et lite opphold i søket i går, grunnet uvær i Vesterålen, men vi har ikke gitt opp å finne ham, sier Kleczka, som er seksjonsleder for etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen, Nordland politidistrikt.

VG har et stort oppslag om saken onsdag, der far til Truls Johansen er intervjuet, samt andre fra familien. Artikkelen i VG kan du lese via denne linken.

– Hadde det bare vært en ulykke, så kunne man slått seg til ro med det. Men med dette, med straffesak og det hele … så blir det vanskelig. Vi som familie vil ha svar på hva som skjedde med Truls og hvorfor det skjedde.

Ordene tilhører Yngve Larsen, faren til Truls Henrik Johansen som forsvant på havet i Øksnes i Vesterålen fredag 15. juni. Seks dager etter ble tre menn siktet etter forsvinningen. Savnetsaken ble da også en kriminalsak, skriver VG.

– Forklaringene fra de siktede er med på å danne et bilde av hva som skjedde, men fortsatt vet vi ikke hva som skjedde med savnede Truls. Vi har et stort fokus på å avhøre vitner og sjekke ut tips som har kommet inn, sier Anne Margrethe Kleczka, seksjonsleder for etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen, til VG.

– Jeg synes det hele er mystisk. Men jeg tror nok at de kan sitte på informasjon som kan være veldig viktig for å finne Truls, sier Yngve Larsen, som er far til savnede.

– Jeg stiller spørsmål ved om den fulle sannheten har kommet frem. Det kan være noe grums i kjølvannet her. Vi er opptatt av rettferdighet i denne saken, sier Morten Nilsen til VG. Han er stefar til savnede Truls Johansen.