Kjølig og våt juni

Selv om måneden ennå ikke er omme, så viser tallene fra lokale målinger at juni i år både har vært kaldere og våtere enn normalt. To stormer har også herjet, og det er ganske uvanlig.

Tirsdag var sjøen i Sortlandsundet ganske opprørt en kort periode, da det blåste stiv kuling fra sørvest innover mot Strand. Heldigvis løyet vinden etter kort tid.

Alle i Vesterålen snakker om været, ettersom sola nesten ikke har vist seg så langt i juni. Mens det har vært tropevarme i Sør-Norge, har temperaturen i nord stort sett vært under ti grader. Vind og regn i tillegg har satt sommeren på vent.

Så langt i juni er det målt 118 millimeter nedbør ved stasjonen på Sortland. Det er det dobbelte av en normal junimåned, og i fjor kom det bare 39 millimeter. Også i mai fikk Vesterålen mer regn enn det som er vanlig, selv om det da var en uke med fint vårvær på tampen av måneden.

Temperaturen i Vesterålen ligger normalt på 9,4 grader i juni, som er den første offisielle sommermåneden, sett i et gjennomsnitt over 30 dager. Årets resultat vil være vesentlig under dette, ettersom det ble en ganske kjølig og våt start på sommeren, og det har så langt ikke bedret seg.

Lørdag 16. juni feide en heftig «storm» inn om øyriket og dette gjentok seg tirsdag 26. juni. Måleren på Ånstadblåheia hadde i første stormen et maksutslag på 40 meter pr sekund, mens det i andre runde «bare» nådde 38 m/sek. Dagens «ramling» var også mye mer kortvarig enn den første og vinden tok da også mest i høyden.

Tirsdag ble flere hurtigbåter og ferjer innstilt en kort periode, og sørgående hurtigrute «MS Midnattsol» gikk direkte fra Stokmarknes til Bodø. På grunn av været ville man ikke anløpe Svolvær og Stamsund, der vind fra sørvest kan lage vansker.

Uværet rammet ikke bare Vesterålen, men skapte trøbbel også lengre nord utover ettermiddagen. Cruiseskipet «Mein Schiff 3» slet seg løs fra fortøyningen på kaia i Honningsvåg og forårsaket store skader på både kaia og selve skipet. En tilhenger lastet med kanoer veltet på Gisundbrua i Finnsnes og en av disse traff en motgående bil som fikk betydelige skader.

Meteorologene spår imidlertid litt bedring av været de siste dagene av juni. Om de får rett, vil imidlertid ikke gradestokken krype over 10-tallet før vi skriver juli. Deretter skal temperaturen stige jevnt, og en uke senere kan man komme like oppunder 20-tallet.