Tøff butikksjef vil bli rådmann

Sortland kommune er på jakt etter ny rådmann, etter at Rolf M. Lossius ikke fikk fornyet sitt åremål. Ni søkere har meldt seg, og her er flere som allerede har vært «ute i hardt vær».

Rådmannsjobb

Butikksjef Kjell Erik Wahl fra Voss er ikke skvetten. Hans Facebook-profil (se bilde) er heftig og nå søker han jobb som rådmann i Sortland.

En rådmann skal gi råd til politikerne i mange viktige saker og formidle både gode og dårlige nyheter. Særlig kan dårlige nyheter gi misnøye hos politikerne. Tidligere rådmann i Sortland, Rolf M. Lossius, måtte også gå inn i personalsaker og fikk mye pepper for det. Rådmannen blir ofte skyteskive, når politikerne ikke vil ta ansvar for kommunale vedtak som slår uheldig ut. I denne sammenheng er det kanskje butikksjef Kjell Erik Wahl (31) fra Voss peker seg ut som en god kandidat. Han driver med ekstremsport som fallskjermhopping, småfly, vannski og mye annet.

Wahl er imidlertid neppe «tung nok» til en rådmannsjobb. En annen av søkerne er 62 år gamle Lars Erik Moxness, som stiller i en annen vektklasse. Han måtte imidlertid gå av som rådmann i Namdalseid kommune i oktober 2013. Så fikk han rådmannsjobb i Tydal kommune, der han nærmest «fikk sparken» nå rett før jul. Årsak til disse brå avgangene er ikke kjent, men det har vært sterk og langvarig uenighet med politisk ledelse begge steder. Han gir seg ikke og søker nå altså ny jobb i Sortland.

En annen tungvekter er offiser Frode Erling Staurset (47) fra Lødingen. Han er ivrig FrP-medlem og skjøt før valget fra hofta både mot Sortland og Tove Mette Bjørkmo. Han har også tatt til orde for å slå sammen Lødingen med Vågan kommune, om det skal være noen sammenslåing. Staurset har vært varaordfører i Lødingen, og stabsoffiser i Forsvaret, men stiller neppe i front når kandidaten som Sortlands nye rådmann skal velges ut. Han er imidlertid eneste søker med en viss lokal tilknytning, men det pleier sjelden å bli tillagt noen særlig vekt. Bø gjorde nettopp det, og valgte lokal kandidat.

Bø kommuneledere

Bø kommune ansatte nylig rådmann, og ordfører Sture Pedersen kunne da gi jobb og blomster til en av bygdas egne, Gundar Jakobsen (foto: Bø kommune).

En annen av søkerne til rådmannstillingen i Sortland er Terje Dallari Jacobsen (54). Han er nå rådmann i Båtsfjord kommune og har bare vært der knapt 2 år. Hvorfor han vil ha ny jobb er ikke kjent, men han har før bodd lenge i Tromsø og tidligere være kommunerevisor på Helgeland. Andre søkere er jurist Svein Mork Dahl (41) i Froland kommune, tidligere rådmann på Røst, Randi Gregersen (60), tidligere SP-ordfører i Roan kommune, Jan Helge Grydeland (62) og investeringssjef Bent Mathisen (41) fra Hosle. En av de mest sannsynlige kandidatene er imidlertid Kjetil Kolsrud Jåsund (50), som er avdelingsdirektør i Fiskeri- og næringsdepartementet. Han sier selv at han er «cand. philol. i filosofi». -På filosofi fordypet jeg meg i erkjennelsesteori og vitenskapsfilosofi. Som støttefag valgte jeg statsvitenskap og samfunnsgeografi.

Hvem som til slutt blir valgt som ny rådmann i Sortland kommune er ikke lett å tippe. Mye taler for nevnte Kjetil Jåsund fra Oslo, men det kan også bli en av de andre søkerne. Fallskjermhopperen fra Voss når neppe opp, selv om han kanskje ville vært den eneste som virkelig våget «å hoppe etter Wirkola» (les Lossius).