Heftig påskeslutt for «KV Sortland»

Mannskapet på kystvaktskipet «Sortland» fikk en heftig avslutning av påsken. Etter en rolig start med andakt og prest ombord, måtte man virkelig trå til da en russisk tråler fikk problem natt til mandag. Med orkan i kastene og opptil 10 meters bølgehøyde, fikk man sleper ombord og kunne starte turen mot land. Tråleren med blir nå tauet inn i smulere farvann i Hadselfjorden.

KV Sortland

Mannskapet på KV Sortland foreviget under gudstjenesten 1.påskedag med prest Helgesen ombord (foto: Kystvakten Twitter).

Natt til 2.påskedag blåste det opp på Vesteråls-bankene, hvor KV Sortland var på ordinær patrulje. Det ble snart full storm med orkan i kastene. Den kraftige vinden kunne merkes godt inne på land også. Mandag morgen ble det målt over 28 m/sek på Ånstadblåheia. Den russiske tråleren «Sevryba-1» fikk eget fiskeredskap i propellen og mistet fremdrift ca 40 natutiske mil utenfor Melbu. Med grov sjø og bølgehøyde på 8-10 meter, var det helt nødvendig med assistanse.

KV trålerslep

Kystvaktas egne bilder viser at det var heftige forhold da sleperen ble satt mellom tråleren og KV Sortland.

KV Sortland kom raskt til unnsetning og fikk sleper ombord i tråleren. Som bildene viser, var dette en ganske heftig utfordring. -Det var relativt heavy forhold, forteller en nøktern redningsleder Thor-Eirik Torkildsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til VG. Han opplyser at turen inn til smulere farvann ved land, trolig vil ta opp mot 7-10 timer. Man kan da ankre opp i Hadselfjorden og få fjernet tauverket som er kommet i propellen.

Tråleren det er snakk om her er «Sevryba-1» og har et mannskap på 36. Ingen skal være skadet og til tross for værforholdene skal aksjonen ha gått greit. Tråleren ble bygget i 1995 og er 56 meter lang. Den er mandag ettermiddag kommet til farvannet utenfor Melbu. Redningsskøytene «Sundt Flyer» og «Det norske Veirtas» bistår med los, slep og dykking for å få løs trålen. Stor rutine og dyktighet hos mannskapene på alle skip, gjør at dette dermed ser ut til å ende som en heftig, men god, avslutning på påsken 2016 for Kystvakten.