Vesterålnytt

Nytt fra Vesterålen

Svært variabelt vær

Mens det søndag formiddag var nesten vindstille på Sortland, blåste det stiv kuling på Andenes. Mandag meldes det opptil liten storm helt nord i Vesterålen og alle får snøbyger.

Søndag bragte snøbyger over Vesterålen, som bildet viser over Sortlandbrua. Utenfor havna her var det helt flatt hav (foto: Sortland havn).

Lørdag og søndag feide et lavtrykk inn over Nord-Norge og både Lofoten og Vesterålen fikk merke dette. Deltakerne på VM i skreifiske fikk ganske røffe forhold ute på Vestfjorden, under konkurransen på lørdag. Det meldes om brukbare fangster, men også at noen deltakere ufrivillig måtte «mate krabbene».

Vi må her nevne at en bøfjerding kom på 2.plass i konkurransen, da Kjell Henriksen trakk opp en torsk på 14,2 kilo. Det var Fredrick Mørch Reiersen fra Bekkestua som tok VM-tittelen, med en skrei på hele 23,8 kilo. Den ble tatt på pilk i Austnesfjorden. Reiersen var med i «Team Sjøsyk», men det fortelles at ingen på deres båt virkelig ble syke, ettersom det blåste mindre inne i Austnesfjorden enn ute på Lofothavet.

Snøbyger har feid over regionen og gitt stor variasjon i nedbøren fra lørdag til søndag. Hos meteorologene i Yr fortelles det om hele 40 millimeter inne i Kanstadfjorden og det tilsvarer 40 centimeter snø. På Kleiva kom det 27 cm snø, mens det bare ble 15 cm i Alsvåg. Bø i Vesterålen slapp unna med bare 6 centimeter.

Vinden har også variert mye. Det er Andenes og nordlige deler av Vesterålen som har fått føle lavtrykket best. Her har det vært oppe i sterk kuling. Hele søndag skal det blåse godt her og natt til mandag øker det faktisk på til liten storm med styrke 21 meter pr sekund. Vinden kommer ute fra havet, med retning fra vest-nordvest.

Mens det har vært lite vind i skjermede deler av Vesterålen har det blåst friskt på ytre strøk og i høyden. Lørdag kveld ble det målt storm på Ånstadblåheia med styrke 22.

Mens det er stor variasjon i snøbygene og vinden i Vesterålen, så ligger temperaturen ganske likt over regionen. Det er lokale variasjoner, men det har vært rundt null, med et par minusgrader de fleste sted.

Langtidsvarselet fra Yr viser lettere vær i Vesterålen utover i uka. Vinden skal spakne og det blir et par minusgrader fremover mot påske. Når snøbygene nå har gitt seg, skal det ikke komme mer nedbør før påskeuka starter.

Soloppgangen nå er allerede klokka 6 om morgenen, så de som starter tidlig på jobb i Vesterålen har lyset med seg. Når skydekket er borte så skinner sola helt til 6 om kvelden, så det er nå faktisk teoretisk sett sol i regionen halve døgnet. Det er stor kontrast til mørketida for et par måneder siden.