Sushi for millioner

Makrellstørje er en av verdens mest verdifulle fisker og brukes mye til sushi. En enkelt fisk kan bety millionverdi. Forleden så Bø-fiskere et 30-tall slike størjer rett utenfor Straumsjøen.

Fra fiskebåten «Skarholmen» av Bø observerte man forleden et 30-tall makrellstørjer utenfor Straumsjøen. Bildet er en montasje av båtbildet fra FB-siden til «Skarholmen» og en spansk fisker som viser frem sin fangst av en 100-kilos makrellstørje. Det blir mye sushi av en slik fisk.

Rundt klokken 09 tirsdag kom snurrevadbåten «Skarholmen» over noe virkelig sensasjonelt rett utenfor Straumsjøen i Vesterålen. Skipper Kjell Klausen gjorde båten klar for torskefiske og la i vei fra land. Da oppdaget han noe i havoverflaten. -Først lurte vi veldig på hva det egentlig var vi så, men da vi kom nærmere var vi ikke i tvil. Det var et 30-talls makrellstørjer i overflaten samtidig. Det var det vi kunne se. For alt vi vet var det 200 til under vann, forteller skipper Kjell Klausen til NRK.

Mannskapet på snurrevadbåten «Skarholmen» var på vei ut på skreifiske, men snudde og fulgte etter stimen, som holdt sju knop fart. -Størjene holdt en imponerende fart, og holdt kurs sørover mot Lofoten, forteller Klausen.

-Dette er en fantastisk nyhet. En liten sensasjon. Vi er kjempeglade for at fiskerne tok kontakt og fortalte om stimen, sier havforsker Leif Nøttestad fra Havforskningsinstituttet i Bergen til NRK. Makrellstørja kan veie over 700 kilo, bli 3 meter lang og 40 år gamle. Den kan krysse Atlanterhavet på bare 50 dager og holde en toppfart på 70 kilometer i timen.

-Det er mer normalt å se størje på sommerstid, men det er spesielt å se størjen på vinteren, sier Kjell Klausen til Fiskeribladet. Han anslår at størjene svømte omlag en nautisk mil fra land. Størjene de så utenfor Bø måtte være litt «mindre» fisk. Ikke på 300 kilo, slik noen av makrellstørjene båten «Hillersøy» fikk i noten i september 2016 vest av Ona på Møre-kysten. «Hillersøy» har fått tillatelse til å drive forsøksfiske og fikk 190 størjer i ett kast.

Så mange var det ikke i stimen utenfor Bø, men likevel mange. -Jeg stoler 100 prosent på disse fiskerne. De har vært på makrellfiske i mange år og observert størje tidligere. Makrellstørjen er vanskelig å forveksle med annen fisk og man kjenner den igjen når du har sett den tidligere, sier Nøttestad til Fiskeribladet.

I dag blir 40 prosent av verdensfangsten av makrellstørjer solgt til Japan. Dette er en kostbar og ettertraktet vare som brukes til rå sushi og sashimi. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner, verdensrekorden er fra 2012 da en fisk ble solgt for 4,4 millioner kroner på et fiskemarked i Tokyo.