Strand skole går foran

Som første skole i Vesterålen er Strand skole offisielt utropt til «helsefremmende». Fra før har alle barnehagene i Sortland fått samme utmerkelse, og nå er fokus på barneskolene.

Alle ungene ved Strand skole sang torsdag for ordfører og en rekke andre fremmøtte fra kommunen og Nordland fylke (foto: Sortland kommune).

Torsdag var det feststemning ved Strand skole. Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland, Ingelin Noresjø, foretok en offisiell overrekkelse av plaketten som viser at Strand skole er blitt en «helsefremmende skole». Dette er en hedersbetegnelse på skoler og barnehager som setter særlig fokus på barnas helse.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo holdt tale til elever, ansatte og deltakende foreldre. Til stede var også mange andre lokalpolitikere, pluss rådmannen Randi Gregersen, kommunalsjef for oppvekst, Erik Strand, og kommunalsjef helse og omsorg, Sture Jacobsen.

Strand skole har 14 førsteklassinger som nå nettopp er begynt på sin skolehverdag. Både som en del av skoletiden og i friminuttene kan elevene utfolde seg utendørs i et flott nytt utemiljø. Det er klatrevegg, lekestativ, sykkelløype og mange andre tilbud å velge mellom. Ekstra penger fra kommunen har gjort det mulig å kjøpe inn utstyr og foreldrene har bidratt, sammen med kommunens ansatte, med å sette opp dette.

Sortland kommune har en avtale med Nordland fylke der man forplikter seg til å jobbe for såkalte helsefremmende barnehager og skoler. Det er en rekke kriterier som skal systematisere og strukturere det helsefremmende arbeidet.

I april fikk 9 barnehager i Sortland sitt bevis på at de har blitt godkjente som helsefremmende barnehager. I  junimøtet til Sortland kommunestyremøte fikk de resterende 5 barnehagene den samme plaketten. Dette betyr at alle de 14 barnehagene i Sortland nå har fått en slik godkjennelse.

-Dette er noe vi skal være veldig stolte av, sa ordfører Tove Mette Bjørkmo da, og nå kunne hun gjenta dette for alle fremmøtte ved Strand skole. Målet for kommunen er at alle barnehager og skoler i Sortland skal være godkjent som særlig helsefremmende og ha fokus på dette i den daglige driften.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo hadde besøk av «helseråd» Ingelin Noresjø (i midten) og fylkesordfører Sonja Steen, da Strand skole ble offisielt helsefremmende. Til høyre Svein Robert Vestå fra Driftsutvalget i Sortland (foto: Sortland kommune).

Helsefremmende skole og barnehage betyr at det skal være daglig fysisk aktivitet med minimum en time. Mat som serveres skal følge Statens retningslinjer for kosthold. Naturopplevelse skal inn som et ledd i å forme robuste barn. Det skal ellers være særlig fokus på psykisk helse. Dessuten skal man ta opp tema omkring tobakk, snus og rusforebygging.

40 av Nordlands 44 kommuner har signert denne avtalen med fylkeskommunen. Sortland har ligget langt fremme i dette arbeidet også begynt med barnehagene.

Et ledd i forbedringen til barneskolene ligger i bedre uteområder, der barna kan utfolde seg trygt og utfordrende, i et miljø som er tilrettelagt for spennende aktiviteter. Det har man altså fått på plass ved Strand skole, og nå skal flere Sortland-skolene etterhvert få det samme.