Stortap på børsen

Ex-sortlendingen Rikard Storvestre går i dag ut med en kraftsalve mot sjefen i Norske Skog. Selv har han tapt minst 15 millioner på papiraksjene og mange frykter selskapet vil gå konkurs.

Aksjekjøp på Børsen kan være risikabelt. Sortlendingen Rikard Storvestre har tapt minst 15 millioner på sine aksjer i Norske Skog, og er ikke nådig mot sjefen som dumpet alle sine aksjer i går. Storvestres kraftsalve preger hele førstesiden av Finansavisen i dag.

-Direktøren fremstår som den største drittsekken på Oslo Børs, og der finner vi jo en del drittsekker fra før, sier Rikard Storvestre til Finansavisen. Kraftsalven kommer etter at konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog solgte alle sine egne aksjer i går. Det ble tolket av markedet som er krisesignal og aksjekursen stupte.

Rikard Storvestre (59) vokste opp på Sortland og var med å starte helsekostfirmaet Vesterålens Naturprodukter AS, sammen med Finn og Harald Pedersen. Tranpillene «Fri flyt» ble en formidabel suksess og grunderne solgte senere selskapet for et meget stort beløp. Storvestre selv stiftet firmaet Nobelsystem Skandinavia AS og kunne i 2005 øke egenkapitalen her med 100 millioner kroner.

Storvestre har senere vært en aktiv investor på Oslo Børs og har selv bodd store deler av året i Natal i Brasil. Han eier i dag et annet helsekostfirma, Biomed Pharma AS, sammen med sine to sønner Thomas og Aleksander. Ingen av disse bor nå i Vesterålen. Biomed Pharma AS solgte pillene «collagen plus» for 23 millioner i 2015. Det gav eierne en netto på vel 4 millioner.

Rikard Storvestre kjøpte for flere år siden en stor aksjepost i Norske Skog, etter at Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen forsøkte å overta selskapet. Storvestre har ifølge Finansavisen 8,5 millioner aksjer i Norske Skog og er med det bedriftens tredje største eier. De seneste årene har Storvestre sett aksjekursen falle ganske bratt, før den i går stupte under en krone. Tilbake i 2011 ble Skog-aksjer omsatt for 14 kroner stykket, mens den nå altså er under en krone.

Direktør Ombudstvedt solgte i går alle sine aksjer til kurs 1,65 kroner. Det ga et samlet salgsbeløp på nær 4 millioner kroner. Konsernsjefen hadde tidligere kjøpt disse for høyere pris og fikk dermed et tap på nesten 7 millioner kroner. Like etter salget stupte kursen under en krone, da investorene fryktet at dette var signal om en forestående konkurs.

Direktøren i Norske Skog, Sven Ombudstvedt, fikk i fjor 11 millioner i ekstra bonus fra bedriften, selv om regnskapet viste stort underskudd og har en enorm gjeld. -Bonusutbetalingen i 2016 fremstår mer og mer som likrøveri, sier Storvestre til Finansavisen.

Storvestre forteller til Finansavisen at han har hatt tro på papirbedriften og at markedet skulle bedre seg. Han har derfor ikke solgte sine aksjer og håper fortsatt at det skal komme en fornuftig løsning for Norske Skog. Blant annet må flere store lån reforhandles for at Norske Skog skal unngå konkurs. Norske skogeiere har en mindre aksjepost gjennom Allskog, mens det er Rikard Storvestre som er den desidert største norske eieren i papirbedriften.

En av de store fabrikkene til Norske Skog ligger på Skogn i Trøndelag. Etter at Facebook og nettavisene kom inn i medieverden har behovet for avispapir stupt på verdensmarkedet. Dessuten er det for mange fabrikker som lager avispapir, slik at prisene har vært svært lave de senere år.