Stormende påskestart

Meteorologene varsler en stormende start på påska i Vesterålen og Lofoten. Tirsdag kveld vil det øke på og onsdag ventes det stiv til sterk kuling, pluss storm flere steder med ekstra sterke vindkast.

Slik ser meteorologene for seg situasjonen på onsdag, når lavtrykket kommer feiende inn mot Vesterålen og Lofoten (ill.: YR).

Et lavtrykk som er på vei inn mot nordlandskysten gir svært urolige forhold både i fjellet og langs kysten. Tirsdag ettermiddag er det meldt om liten storm i Lofoten og Vesterålen. Onsdag drar det seg enda mer til, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NRK.

– Når lavtrykket kommer inn mot kysten vil det øke på. Det er foreløpig veldig usikkert hvor lavtrykket treffer og hvor mye vind det har med seg. Men det kan se ut som at det allerede fra formiddagen vil bli liten og til dels full storm fra Salten og nordover.

Borander sier vinden først vil komme fra sørvestlig retning, men at den vil dreie over til vestlig vindretning.

– Da får man vinden rett inn på kysten og det kan bli kraftige vindkast. Onsdag formiddag øker vinden til vestlig full storm med vindkast på 30 til 35 meter per sekund, påpeker hun.

Lavtrykket fører også til økende skredfare i nord, også i Vesterålen og Lofoten. – Dette er ikke tiden for å utfordre skjebnen, sier Karsten Müller, vaktleder i Snøskredvarslingen.

Han forteller at en kombinasjon av stigende temperaturer, mye nedbør og kraftig vind er forventet å gi naturlig utløste skred.

Et urolig lavtrykk som er på vei inn langs kysten vil i tillegg gi storm og sterke vindkast. – Det gir stor belastning på snødekket. For selv om solen titter innom av og til, er det ingen grunn til å legge ut på skitur nær daler og fjellsider.