Heftige orkankast

Ved 15-tiden onsdag var det orkankast på Ånstadblåheia på hele 58 meter pr sekund. Hadselbrua er stengt, uværet har tatt strømmen i deler av Lofoten og en trailer er blåst overende ved Risøyhamn.

Onsdag ved middagstider blåste det friskt på Sortlandsundet og i kastene var det full storm fra sørvest. Bildet er tatt fra Steiro mot Sigerfjord.

Hadselbrua ble stengt med rødt lyssignal kl 14.15 onsdag og er stengt inntil videre, melder Statens vegvesen. Det dannet seg raskt lange køer på begge sider av brua, med biler som ventet på å krysse brua.

Ved Jennestad ble veien stengt, etter at det er kommet flyende takplater som havnet i veibanen. Det var deler av taket på lagerbygget til Ulrix Eiendom som løsnet.

Andøybrua ved Risøyhamn ble også stengt på grunn av sterk vind kl 14.30, og her har altså en trailer veltet like før brua på grunn av ekstreme vindkast. Føreren skal ikke være skadet.

Sjøsprøyten står her over veibanen, melder politiet. Traileren var lastet med fisk og oppryddingen vil ta litt tid.

Veien mot Flesnes i Gullesfjord er stengt på grunn av fare for ras. Fergetrafikken i fjorden er ellers innstilt på grunn av uværet inntil videre.

– Vi har oransje farevarsel i Lofoten, Ofoten og Vesterålen. Og gult farevarsel i Nord-Salten og Sør-Troms, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer til NRK. Det er ventet vindkast opp mot 40 meter per sekund og full storm.

På Ånstadblåheia ble det målt kast på over 52 meter pr sekund ved 14-tiden, og vinden økte etterhvert på slik at det litt før 16.00 ble målt et ekstremt vindkast på hele 58,5 m/sek.

Dette er rekord for målinger i Nord-Norge gjennom tidene, ettersom den forrige rekorden var satt på Trolltiden ved Andenes med 55 m/sek.

Orkan er vindstyrke over 32,7 m/sek. Det betyr at vinden på utsatte steder i Vesterålen og Lofoten var full storm, med orkan i kastene.

Ferger og hurtigbåter var innstilt allerede tidlig på onsdag, før stormen kom inn for fullt. Trafikken har ellers gått som normalt på veiene der vinden ikke har så godt tak.

Onsdag formiddag var det Lofoten som fikk mest føling ved uværet, men etterhvert beveget vinden seg nordover og treffe også Vesterålen for fullt ved middagstider.

Også Sør-Troms vil merke været godt. Med vinden følger det også høy vannstand og opptil åtte meter høye bølger nært land.

Lofotkraft melder at cirka 2000 kunder er uten strøm vest i Lofoten. – Det er den kraftige vinden som er deler av årsaken. Men vi har også brann i en høyspentmast, sier Marek Eriksen i Lofotkraft til NRK.

Det er foreløpig uklart når feilen kan rettes slik at strømmen kommer tilbake.

Torghatten Nord opplyser at fergen mellom Bognes og Lødingen er innstillt inntil videre på grunn av været. Også fergene og hurtigbåtene mellom Bodø og Lofoten er innstilt. Også flere bruer er stengt.