Sporhunder vil søke

Søket etter den savnede i Øksnes fortsetter og onsdag skal etter planen to svenske «likhunder» ankomme Myre. Det er norsk og lokalt politi som med dette får hjelp fra nabolandet.

Lørdag foregikk det leting i sjøen utenfor Staven i Øksnes, uten resultat. Nå kommer spesialhunder og innfelt i bildet en labrador (arkivfoto) da en av de svenske likhundene er av denne rasen.

Søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) i Øksnes har pågått mer eller mindre aktivt i en hel måned, uten resultat. Også i helga ble det søkt, både med undervannskamera og med frivillige langs strendene. Mye var da konsentrert like utenfor Staven, øst for Skogsøya.

Etter planen skal nå to svenske «likhunder» ankomme Øksnes onsdag, sammen med sine førere. Norsk politi har dermed fått viktig bistand fra nabolandet, ettersom man der har svært gode resultat å vise til med sine spesialtrente hunder.

Labradoren «Ace» var en av hundene som deltok i søket etter journalisten Kim Wall, og det var hundene som gjorde markeringen der politiet fant hodet hennes. Da gjorde hundene markering nær tusen meter unna, slik at politiet kunne sette inn detaljert søking i området. Om det er nettopp denne 6 år gamle hunden som kommer til Øksnes, er ikke kjent.

De svenske hundene er i stand til å markere på duftspor, selv når det dreier seg om lik eller likdeler som ligger under vann. Nå håper innsatsleder i Nordland politidistrikt, Jørn Karlsen, at hundene kan være med på å finne den savnede 23-åringen.

– På mandag fikk vi svar fra svenske politimyndigheter at de stiller med to hundeførere og likhundene til vår disposisjon. Vi har fått bekreftet at de vil reise mot Øksnes i dag, og at de starter søket i morgen, forteller Karlsen til NRK Nordland tirsdag.

Karlsen forteller videre at grunnen til at det må leies inn hjelp fra Sverige, er at Norge ikke har den spesialkompetansen når det kommer til hundesøk etter lik på sjøen.

Sverige har spesialtrente hunder på nettopp dette feltet, og har vært i Norge flere ganger. Det har imidlertid ikke vært gjort like oppsiktevekkende søk tidligere, som det skjedde da Kim Wall ble funnet ved kysten av Danmark. Lars-Göran Eriksson er hunderfører for «Ace» og fortalte da til Aftonbladet at han gjerne har 600 oppdrag i året. De mest krevende søkene er fra båt.

I 2007 ble en av de svenske likhundene brukt for å finne en savnet fisker som omkom på Unkervatnet i Hattfjelldal. Også i flere andre forsvinningssaker her til lands har disse hundene vært brukt. Ifølge Bergens Tidende har Kripos lenge hatt et ønske om at politiet i Norge skal få egne spesialtrente hunder.

Sverige har 10 hunder som nå er spesialtrente til å finne helt svake som etter mennesker, og teoretisk kan man lukte en kropp helt ned til 70 meters dyp. Labradoren Ace har gjort flere funn og blant annet lett etter en savnet mann som lå under isen hele vinteren. Da hunden gjorde markering fant politiet overraskende foten etter en annen person, som hadde vært savnet i seks måneder.

Politi og letemannskap som har søkt i Øksnes vestbygd allerede, har også hatt med seg flere hunder. Disse har imidlertid ikke gjort spesielle funn, selv om en av hundene gjorde markering ved en av øyene her. Søk med ROV-kamera bidro imidlertid ikke til konkret funn her.

Opplysninger fra de 3 andre personene som var med savnede Truls Johansen den skjebnesvangre natta, har vært ganske forvirrende. De har ikke gitt noen samstemt forklaring på hvor den angivelige kantringen skjedde og konkret stedet var der Truls forsvant i havet.

Håpet er derfor nå at man skal kunne få hjelp fra hundene, slik at søkeområdet kan begrenses og man kanskje få konkrete markeringer å lete mot.

Truls Henrik Johansen dro fredag 15. juni ut i båt sammen med tre andre menn i to småbåter, to i hver båt. De fire skal ifølge VG ha vært på Skipnes til klokken 2, før de dro ut med båtene som så gikk på et skjær. Hva som er hendt i tidsrommet før tre av mennene ble plukket opp av en redningsskøyte rundt klokken 4.15, er usikkert.

En 35 år gammel mann, som skal ha sittet i båt med Johansen, er siktet for uaktsomt drap, og ifølge VG avfyrte han på et tidspunkt skudd med en pistol for å tiltrekke seg oppmerksomhet etter at Johansen forsvant.

Først ble alle 3 begjært varetektsfengslet, men to ble senere løslatt. En 35-åring fra Øksnes sitter nå i varetekt frem til 19. juli, siktet for «uaktsomt drap eller å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand», slik politiet formulerer det.