SP størst i Nordland

NRKs nye valgmåling viser at Senterpartiet er desidert største parti i Nordland, med oppslutning fra 28% av velgerne. Det er 10% over nivået til Høyre og Arbeiderpartiet.

Willfred Nordlund (SP) og Mona Fagerås (SV) vil ta to av plassene på Nordlands-benken i Stortinget. Bildet er sammensatt av VNY (fotos: Stortinget).

Miljøpartiet de grønne (MDG) har bare 1,6% oppslutning i Nordland fylke. Det står i sterk kontrast til SP, som seiler frem som fylkets desidert mest populære for tiden.

Fremgangen fra forrige stortingsvalg er på nesten 10%. Mer enn hver fjerde nordlending stemmer nå på Senterpartiet.

Arbeiderpartiet har tradisjonelt vært fylkets største parti, men må nå innse at partiet har bommet stygt på politikken i nord.

Oppslutningen om AP er 7,5% under nivået for 4 år siden. Likevel vil man trolig beholde to plasser på også neste storting fra Nordland.

Det skal velges 8 representanter fra Nordland, pluss et utjevningsmandat. Det betyr at 9 plasser skal fylles på Nordlandsbenken.

Av fylkesmandatene får SP altså 2, AP får 2, Høyre får 2 og en hver går til SV og Fremskrittspartiet.

SV har Mona Fargerås på førsteplass, mens Christian Torset fra Sortland følger på andreplass. Om utjevningsmandatet går til SV, kan han også ende på «Tinget».

Valgforsker Jonas Stein meningsmålingen for Nordland er dramatisk for AP.

– Målingen er «all time low». Vi kan ende opp med den tynneste Nord-Norgebenken på nesten 100 år for Arbeiderpartiet, sier Stein i en kommentar til NRK.

KrF ligger på samme nivå som MDG med 1,6% oppslutning, mens Venstre får 2,2% av stemmene i Nordland.

Høyre får 17,4% og FrP får 13,9%. Begge disse partiene faller med 2,6% i forhold til forrige stortingsvalg.

SV øker litt, til 8,6% oppslutning, mens Rødt går kraftig frem til 5,2 av stemmene i Nordland.

Mona Nilsen er leder i Nordland AP og andrekandidat foran stortingsvalget. Hun er ikke fornøyd med NRKs måling.

– Dette er alvorlig. Vi må jobbe knallhardt hver eneste dag før valget for å gjøre oss fortjent til velgernes tillit, sier Nilsen i en kommentar til NRK.

At AP sliter og SP er populære, ser man enda bedre i Finnmark. Der stemmer nesten 36% av folket nå på SP, i et fylke som tidligere var en AP-bastion.