SP knuser alle i nord

Bare to uker før valget ligger det an til brakseier i nord for Senterpartiet. AP i Andøy har mistet 50 av sine 80 medlemmer, så det er ikke bare Høyre som får føle velgerflukten.

-Wilfred Nordlund kan le hele veien til Løvebakken, skriver lederen i Rana Blad i dag, og slår fast at Senterpartiet blir valgvinner (foto: Senterpartiet).

Sortlendingen Wilfred Nordlund topper listen til SP i Nordland og han ser ut til å ha stortingsplassen i lomma allerede. Han får trolig med seg i alle fall en til fra SP, når han reiser til hovedstaden for å jobbe for distriktenes interesser. Nye målinger viser at SP ligger an til 24% oppslutning både i Vesterålen og på Helgeland, mens gjennomsnittet i Nordland vil bli 21%. En måling fra Infact viser faktisk 43% oppslutning for SP i Vesterålen.

Om dette blir resultatet er det et valgskred av dimensjoner. Arbeiderpartiet i Nordland mister støtte og vil trolig bare få 3 representanter. Kanskje også en av disse ryker, slik at det bare blir to, om ikke valgvinden snur frem til valget. Da ryker Kjell Idar Juviks plass på tinget.

-Forklaringen på medlemsflukten er enkel. AP sikret flertall på Stortinget for å legge ned Andøy flystasjon. Det finner ikke folk seg i. Vi har hele tida spurt om hvorfor, og det har ingen klart å svare på. Da lukter det hestehandel av det hele, og det liker ikke folk, sier leder av Andøy AP, Einar Åbergsjord, til NRK Nordland.

-De aller fleste jeg har snakket med sier de vil stemme på Senterpartiet. Det er et valg folk tar, og jeg har full forståelse for. En stemme til Senterpartiet er tross alt bedre enn en stemme til dagens regjeringspartier, sier Åbergsjord.

Høyre i Andøy forsøkte nylig et medlemsmøte, men bare 4 personer stilte. Arbeiderpartiet har hatt 80 medlemmer i Andøy, men nå er bare 30 tilbake. I denne kommunen er det vedtaket om nedleggelse av flystasjonen som gjør utslaget.

Rana Blad har vært en «AP-avis» og her skriver man nå på lederplass at et politisk jordskjelv har ramma Nordland. -Siden valget i 2013 har Ap, Høyre og Frp mista en tredjedel av sine velgere, mens Sp, SV og Rødt har fordobla sitt antall. Det er et distriktsopprør: et opprør mot blant anna politireformen, kommunesammenslåinger og nedbygginga av Forsvaret. Tunge prosesser som har ramma Nord-Norge ekstra hardt, skriver Rana Blad.

Kjell Are Johansen har vært ordfører for AP, men han har nylig gått ut og sagt at hans stemme i høst går til et annet parti, trolig SP. Yngve Laukslett (H) sier at han ikke kan driver valgkamp for Høyre i Andøy denne gang.

For Senterpartiet er dette godt nytt, ettersom man nå ser ut til å kunne få to på Stortinget fra Nordland. Den ene blir Wilfred Nordlund fra Sortland.