Sortland-kupp under VM i Svolvær

Etableringen av både Biltema, Clas Ohlson og Peppes Pizza i Svolvær har gitt optimisme i handelsnæringa der. Man håper å kapre kunder fra både Leknes og Sortland. Flere store arrangement trekker folk, som «VM i skreifiske» der over 800 har meldt seg på i år. Et Sortland-firma skal sette opp stortelt på Torget og ta et skikkelig jafs av årets VM-kake. Det omtales i Lofot-byen som «et kupp».

VM skrei

Årets VM i skreifiske går 1. april og det blir ingen spøk for Deadline Event fra Sortland.

Kjøpesenteret i Svolvær heter Amfi og omsatte i hele fjor for 385 millioner. Både Clas Ohlson og Peppes Pizza kommer i nærheten av Amfi-senteret, mens Biltema blir etablert noen hundre meter unna. Nå håper man at også Burger King skal slå til med avdeling i Svolvær. Senterleder Ole Kristian Seth forteller til Lofotposten at han ser lyst på framtida. Amfi håper å komme opp i 600 millioner etter at de store kjedene er på plass. Da vil handelen i Svolvær trekke mye folk fra nabokommunene, mener han. Amfi skal bygge ut og åpner faktisk også for å bygge sammen 3 sentrale bygårder.

Dette ligger litt frem i tid, men om knappe to uker er årets skrei-VM i gang, med stappfulle hotell og kø ved alle utestedene i Svolvær. 800 har meldt seg på til selve fisket, men det er alltid langt flere som kommer for å delta i festen. Ved Amfi forteller man om ekstrem omsetning under dette arrangementet og her gleder man seg selvsagt. Tradisjonelt kommer det folk fra hele landet, og svært mange fra Vesterålen også.

Sortlands firmaet Deadline Event har i år «kuppet» hele torget i Svolvær. Her setter man opp et telt på 30×35 meters størrelse – altså omtrent 1.000 kvm. – og håper å fylle det med øltørste og festglade folk to dager til ende. Bak firmaet står Stein Inge Pedersen og Ingmar Wåhlberg. Det er de samme som lager «Fæsterålen» og har hatt flere store arrangement på Sortland. At disse har «kuppet» hele torget i Svolvær under VM i skreifiske har gitt tildels syrlige kommentarer i Vågan, der noen mente kommunen burde nekte skjenkebevilling. Deadline har imidlertid «fulgt boka» hele tiden og dermed også fått bevilling.

At arrangørene i storteltet kommer fra Sortland, skapte litt reaksjoner i Svolvær. Man ble skikkelig overrasket, men alt har skjedd i en åpen prosess der Deadline Event har leid plassen på torget fra Vågan kommune. Kommentarene er imidlertid slett ikke bare negative, for det er også svært mange som ønsker velkommen et slikt stort festtelt. Tidligere år har det vært nesten umulig å få sitteplass ved utestedene i byen. Nå vil det bli både musikk og servering i ordnede former på torget, og det vil avlaste de andre utestedene.

Det blir uansett en livlig helg i Svolvær under skrei-VM og spørsmålet er hvor mange handelskroner som da legges igjen i Lofot-byen. Er dette kroner som ellers skulle vært brukt på Leknes, Stokmarknes og i Sortland? Krigen om kundene er hard i dag, men vil ubønnhørlig bli enda hardere fremover. Det er ikke bare i Svolvær det satses hardt. Harstad har fått på plass Biltema, Clas Ohlson og mange andre store kjeder. Nå følger også XXL og Jula, og Harstad håper derfor å trekke kunder fra Vesterålen i årene fremover.