Solceller på taket

Som første i Nord-Norge installeres det et solcelle-anlegg på taket av nybygget til El-Team As i Sortland, og dette vil dekke halve strømforbruket i bedriften via egen solkraft.

Da solcellene ble montert forleden, skinte sola skarpt og tydelig over Vesterålen, og det skal på sikt gi mange kilowatt i egenproduksjon (foto: Geir Lagesen)

Elektrofirmaet El-Team As bygger nå et nytt næringsbygg ved Kjempenhøy på Sortland, som skal gi plass til alle de 45 ansatte og alt utstyr man bruker til daglig. Bygget skal være klart til innflytting over sommeren.

På taket av nybygget speiler nå solcellepanel seg i glitrende sjø mens fjellene ruver i bakgrunnen. Berggård Amundsen sin avdeling i Sortland leverer nå et av de første og største solcelleanleggene i regionen. Anlegget monteres på El-Team sitt nybygg og vil dekke 50% av energibehovet til bedriften.

Daglig leder i El-Team As, Mads Røkenes, har stor tro på denne teknologien.

-Solstrøm og solcellepaneler er en god investering og bra for miljøet. Når vi installerer dette på vårt nybygg tilegner vi oss ny kompetanse og erfaring som vi kan bruke ved innsalg av nye anlegg. Hva gir vel mer troverdighet hos kundene enn at vi har et solcelleanlegg til eget bruk, spør han.

Dette anlegget blir også et viktig referanseanlegg for Berggård Amundsen sin avdeling i Sortland og regionen. Det lokale energiverket får, med dette solcelleanlegget, sin første plusskunde.

-Vi har hatt en presentasjon for Vesterålskraft om solceller og allerede før solanlegget er ferdig installert, så snakkes det om blant de andre installatørene i området, sier avdelingsleder Geir Lagesen i Berggård Amundsen.

Bildet her er litt symbolsk, mens man monterer solceller hos El-Team As. I bakgrunnen ser man hovedkontoret til Vesterålskraft og i horisonten vindmøllene på Ånstadblåheia (foto: Geir Lagesen). 

Tom Thorjussen, salgsingeniør solenergi,  fra Berggård Amundsen sin solavdeling reiste personlig opp og bistod El-Team As med guiding og ekspertise ved oppstart av anlegget.

-Dette er del av servicen Berggård Amundsen kan tilby når kunden skal i gang med sitt aller første anlegg. Dette skaper trygghet hos kunden og det er viktig for oss, sier Tom Thorjussen.

EL-Team As er en stor og viktig kunde for Berggård Amundsen på Sortland, med sine 45 ansatte. El-Team AS har vært medlem av Norgeseliten siden 2001.

Anlegget som nå installeres på taket av det nye næringsbygget har 209 takpaneler, 29 veggpaneler og hele anlegget er på 70 KWp.

Mads Røkenes avslutter med en oppfordring til alle i bransjen. -Dette er teknologi det er verdt å hive seg på, sier han.