Smitte i Sortland

Etter at 5 nylig fikk påvist korona i Bø, kommer det også melding om en smittet i Sortland, uten at det er noen sammenheng. Smittesporingen foregår nå bredt.

Kommuneoverlege Mette Røkenes opplyser om en ny koronasmittet i Sortland kommune (foto: Sortland kommune).

Tirsdag 16. mars bekreftet Bø kommune at fire personer som allerede var i karantene har testet positivt for Covid-19. Dermed er Bø oppe i fem smittede for øyeblikket.

Sortland har lenge vært uten smitte, men fredag 19. mars melder kommunen om et nytt tilfelle. Samtidig har man startet en bred sporing og smittetesting av nærkontakter.

Kommuneoverlege Mette Røkenes sier at det neppe er såkalt «mutantvirus», ettersom det ikke virker å ha spredd seg særlig mye. 15-20 nærkontakter er nå satt i karatene testet.

– Per nå er smittekilde ukjent, men etter det vi vet nå mistenker vi ikke mutasjonsvirus, sier Mette Røkenes.

– Med utgangspunkt i den stadig økende smitten i samfunnet generelt, ber vi om at alle tenker seg godt om før de drar på besøk eller mottar besøk.

Oppfordringen er klar: vi ber alle holde seg mest mulig i ro og unngå reising, også innenlandsreiser.

Tenk over hvem du gjør til dine nærkontakter og begrens sosial kontakt.

Du bør ikke reise rundt for å besøke slekt og venner i påsken, fordi det øker risikoen for smitte.

Hvis du er student og skal hjem til Sortland, bør du holde deg til din egen husstand, lyder oppfordringen fra kommuneoverlegen.

– Situasjonen er skjør i hele landet, også hos oss, selv om vi har hatt flaks og unngått utbrudd.

Våre barn og unge har fått gå på skole, hatt åpne fritidsaktiviteter og kunne vært med venner. Dette må vi ikke ta for gitt.

Det er viktig at vi alle gjør en innsats nå for å skjerme våre barn og unge, vi må alle gjøre vårt beste for å bevare skolene og holde fritidsaktivitetene åpne. sier Røkenes.

Unngå unødvendig reising, dette gjelder også innenlands. Hold minst 1, helst 2 meters avstand. Begrens sosial kontakt. Husk god håndhygiene.

Hvis det er spørsmål i forbindelse med dette kan du ta kontakt med vår Koronatelefon 952 64 105 som er åpen lørdag og søndag fra kl. 11.00-13.00.

Lørdag 13. mars ble det altså bekreftet et nytt tilfelle med Covid-19 i Bø kommune. Denne personen ble satt i isolasjon og alle kjente nærkontakter ble satt i karantene.

Tirsdag 16. mars ble det bekreftet at fire av nærkontaktene som allerede var i karantene hadde testet positivt for Covid-19. Disse er satt i isolasjon, og personene følges opp av helsevesenet.

Smittevernteamet følger situasjonen tett opp, og Bø kommune vil komme tilbake med mer informasjon hvis det skjer endringer.