Skyteøvelse avbrutt for redning

KNM Storm har de siste dagene vært i Andfjorden og drevet helt spesiell skytetrening av Norges ukjente supervåpen, mellomdistanse kryssermissiler. I går kveld avbrøt man for å delta i søk etter to fisketurister.

knm storm

Den ene dagen ble Norges nye supervåpen testet i Andfjorden og i natt deltok KNM Storm i letingen etter to fisketurister. Bildet her er tatt av Forsvaret og viser båten ved en tidligere testskyting.

Redningsskøyta RS Knut Hoem ligger på Myre og gikk i går kveld ut for å lete etter de to fisketuristene man ikke fikk kontakt med. Forsvaret ble også alarmert og MTB-en KNM Storm lå da i Andfjorden, øst for Dverberg. Den avbrøt straks skyteøvelsen og gikk mot Øksnes vestbygd, rundt Stø. Med marsjfart på 50 knop tok det ikke lang tid før den var aktivt med i søket. Det var imidlertid tett tåke omkring Vesterålen, så både redningsskøyta og MTB-en måtte ta hensyn til dette.

Utpå natta lettet tåken såpass at redningshelikopter kunne brukes, og da ble de to savnede fisketuristene funnet i Dypingsvika mellom Hovden og Tindsøya. Her hadde pensjonistene fra Østerrike søkt tilflukt da tåka plutselig kom på dem og uheldigvis var det ikke mobildekning i dette området. Klokken 4 i natt kunne redningsøvelsen avsluttes med vellykket resultat. To trøtte turister ble funnet i god behold og bragt trygt i land.

VG skriver at KNM Storm deltar i en øvelse der man tester de nye mellomdistanse kryssemissilene som Forsvaret nå vil ta i bruk. Dette skal installeres på alle skipene til Sjøforsvaret. De nye missilene flyr svært raskt og svært lavt, og er dermed nesten umulige å oppdage og stanse før de når målet. Med en rekkevidde på over 200 kilometer er de som en avansert lillebror til amerikanske Tomahawk eller russiske Kalibr. Hver av de fem norske fregattene og seks korvettene er utstyrt med åtte NSM-missiler, herunder også KNM Storm.

-Det at Marinen nå kan ta ut betydelige trusler på land, som luftvern, kommando- og kontrollsentere og andre mål, gjør at de øker sin kapasitet markant, sier Pål Bratlie, divisjonsdirektør i missildivisjonen ved Kongsberg Defence & Aerospace, til VG. De siste dagene har han og kollegene, sammen med Sjøforsvaret, drevet ulike tester av NSM på Andøya Test Center (ATC) i Nordland. Også det polske forsvaret, som bruker de norskutviklede missilene som en del av sitt kystartilleri, deltar i testene.

RS Knut Hoem rute

RS Knut Hoem gikk ut fra Myre litt over 7 i går kveld og gjennomførte et svært vidt og omfattende søk, før de to savnede ble funnet utpå natta (skjermkopi MarineTraffic.com). På kartet vises KNM Storm som et grått symbol øst for Hovden.

Redningsskøya RS Knut Hoem tok først opp søket og gikk i går kveld og i natt mange runder utenfor Øksnes vestbygd og nord i Bø. Kartet her viser en del av ruta til båten, slik den fremkom hos MarineTraffic i natt, og vi ser her at søkeområdet gikk helt fra Nyksund i nord til Straumsjøen i sør. KNM Storm kom også til etterhvert, men hadde ikke en like omfattende søkerute som RS Knut Hoem. Både Orion og Kystvakta deltok også i søket, da begge var i området og kunne komme til på kort varsel.

Vil du følge skripstrafikken i Vesterålen så har vi satt opp et kart i samarbeide med MarineTraffic. Det finner du her. Via dette kartet kan du se alle større skip og båter i området, og faktisk også se ruten de har fulgt de siste timene.