Skulpturer 25 år

Den offisielle markeringen av 25-års jubileet til «Skulpturlandskap Nordland» er i Vesterålen 27. mai. Dagen feires med et folkelig heldagsprogram som starter på Myre, via Sortland og til Bø.

«Mannen fra havet» er en av de mest kjente skulpturene i prosjektet, som fylkesråd Ingelin Noresjø vil være med å feire i slutten av mai (fotomontasje).

-Jeg er veldig glad for å få være med å feire Skulpturlandskap Nordlands første 25 år. Det var en turbulent og omdiskutert start av prosjektet på begynnelsen av 90-tallet. Med den rollen skulpturene har fått i kommunene i dag, forteller det oss mye om viktigheten med kunst. Og viktigheten av at kunsten er tilgjengelig for alle sier fylkesråd Ingelin Noresjø (KrF).

Det er en stolt jubilant som inviterer til arrangementer både lokalt, nasjonalt og internasjonalt i jubileumsåret.

I løpet av året inviteres det til kunst og kulturreise, utgivelse av jubileumsbok, kulturkonferanse og åpningen av kunstutstillingen «Painting or not». Prosjektet og jubileumsboken skal også presenteres i London, Berlin og Helsinki.

-Gjennom Skulpturlandskap Nordland har man klart å gjøre internasjonal samtidskunst tilgjengelig både for befolkningen og turister i vår fantastiske storslåtte natur, det er jeg stolt av, sier Noresjø. Kommunene er oppfordret til å lage egne arrangement. Flere av kommunene vil blant annet ha arrangementer med Den kulturelle skolesekken.

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling realisert i perioden 1992-98 og 2009-2015. 35 kunstverk av inviterte kunstnere fra 18 land har bidratt til de 35 kunstverkene man kan finne i 34 kommuner i Nordland i Nordland, i tillegg til en i Troms.

Det var den norske maleren Anne Katrine Dolmen som i 1988 lanserte ideen om at fylket skulle få sin egen kunstsamling samtidskunst, med en skulptur i hver kommune (Presseskriv Nordland fylke, Susanne Forsland).