Skreifestivalen på Myre var vellykket

Skreien skal feires, slik det er blitt tradisjon i Øksnes når vinterfisket er i gang. Rapportene fra kaikanten tyder på at skreien virkelig er kommet til Vesterålen nå. Sist tirsdag var det offisiell åpning av «Vesterålen Skreifestival». Da ble stedets pensjonister invitert til møljekalas på Myre kysthotell. Deretter gikk det slag i slag med ulike arrangement frem til en avsluttende konsert i Myre kirke på søndag. Festivalen fikk meget bra mediadekning, med innslag om torsketunge-skjæring både på NRK og TV2.

Skreifest Myre

På tirsdag var det debatt på «Stedet» med ikke ukjente professor Ottar Brox fra Tromsø, samt Ingeborg Breines, Kjell Arne Rørvik, Harald Oredam, Eva Ch. Nilsen og Viggo Rossvær. Tema var selvsagt hvordan sikre kystfolket retten til å utnytte verdens beste kystnære ressurser og hvordan fiskeindustrien jobber internasjonalt.

Det blir imidlertid slett ikke bare alvor under Skreifestivalen. Lørdag var et av årets høydepunkt med VM i torsketunge-skjæring. Da var det spesielt den yngre garde som stilte opp, med nykvessede kniver for å måle krefter ved piggen, tre hau og skjære tunger. Deltakerne her er fra 9 til 14 år og både jenter og gutter stiller opp i denne uhøytidelige konkurransen.

Redningsselskapet og Kystvakta var i Myre havn og holdt «åpen båt» flere ganger i løpet av festivaldagene. Lørdag kveld var det festaften i Øksneshallen og her ble det selvsagt skrei i alle varianter. Arrangører var Øksnes Fiskarkvinnelag, samt Ekspedisjonen og elever fra videregående skole, avdeling matfag.