Skole-TV i fiskeri

Filmen «Tungeskjærerne» ser ut til å bli en hit og et grunnkurs i fiskeri for mange «byfolk». NRKs Lindmo og Halvdan Sivertsen gav i alle god PR i beste sendetid på fjernsynet lørdag.

Ylva (10) og Tobias (11) gav Halvdan Sivertsen og Anne Lindmo et lynkurs i torsketunge-skjæring, før praten på NRK. Myre Fiskemottak AS hadde levert både tunger og utstyr, samt flotte kjeledresser, til stuntene i Oslo på fredag og lørdag (foto: NRK klipp).

-Når Tungeskjærerne greier å spre godlukta av torsk og fiskebruk på Lindmo – NRK og Colossum kino på samme dag, da føler jeg vi har greid å bidra til noe større utenfor selve filmen. Det er jo alltid det jeg jobber for og drømmer om når jeg lager dokumentarfilm, skriver regissør Solveig Melkeraaen på Facebook.

-Tusen millioner takk til alle som kom til arrangementet og visningen på Colosseum i går. Håndtering av torskehau midt i Oslo er ikke alltid like smooth, men dette var verdt det! Takk til Myre Fiskemottak som sendte torskehau hele veien til hovedstaden, og til Nordisk Film Kino Colosseum som tålte kniver, slo og fiskelukt på den røde løperen, skriver regissør Melkeraaen begeistret.

Å få en slik entydig positiv omtale av filmen i beste sendetid på NRK, må være gull verdt når «Tungeskjærerne» nå skal vises på kino over hele landet fra 10. mars. Hittil har det vært forhåndsvisninger på Myre og Sortland, samt under filmfestivalen i Tromsø. Fredag var det også førpremiere på Colosseum kino i Oslo, der nesten tusen personer var møtt frem for å se filmen. «Madcon» var til stede og de har også laget en av låtene i filmen.

Det virkelig store PR-scoopet var nok innslaget hos «Lindmo» på NRK TV lørdag kveld. Her fikk både Ylva og Tobias vist seg frem og sagt noen gullkorn, mens Solveig Melkeraaen gav hele Norge et raskt grunnkurs i fiskeri. Hun fikk god hjelp av en begeistret Halvdan Sivertsen, som røpet at han selv aldri har skjært tunger, men elsker denne matretten. -Torsken er det som har bygget Norge gjennom tidene, slo Halvdan fast.

Bedriften Myre Fiskemottak AS har vært sentral i hele prosessen med filmen til Solveig Melkeraaen. Det var her hun selv skar tunger som barn og erfarte det som danner bakteppet for filmen. Myre Fiskemottak AS har også stilt opp i forbindelse med lanseringen av filmen og skaffet til veie både tunger og utstyr som ble brukt under PR-arrangementene i Oslo nå. Litt egenreklame fikk man da også ved å profilere firmalogo på alle kjeledressene som ble brukt.

Myre, Vesterålen og torsketunger er gjennom denne helga blitt kjente begrep også for «byfolk», på en meget positiv måte. Kvikke Tobias kom da også med kveldens gullkorn hos Lindmo, da hun spurte om hva han syntes det luktet på fiskebruket: -Pæng, var hans kontante svar.

Tobias er «ekte myreværing» som sønn av Kai Freddy Evensen. Sistnevnte har jobbet ved Myre Fiskemottak, men er nå engasjert i bemanningsfirmaet Effort AS og Enjoy Øksnes AS. Det er opplevelser og turistservice Enjoy Øksnes skal drive med. Da passer det jo godt at Tobias har bidratt med å sette hjemkommunen på kartet for hele det norske folk.

Ylva er datter av Sigrid Melkeraaen og regissør Solveig er dermed hennes tante. Ylva er bosatt i Oslo. For de som fulgte med i NRKs serie om kjendiser som lærer seg å joike, kunne man se at Nosizwe Baqwa laget en joik til sin venninne Sigrid. Nosizwe Baqwa er søster til Tshaw Baqua, som igjen er ene halvdelen av «Madcon». Både mor og datter har altså nylig vært på NRK TV i hvert sitt program.

Regissør Solveig Melkeraaen har laget flere filmer. «Flink pike» kom ut i 2014 og var nærmest en selvbiografi med deltakelse av flere i familien. «Flink pike» har vært vant til å klare alt, men så en dag sier det stopp. Hun blir innlagt på akuttpsykiatrisk med diagnosen alvorlig depresjon. Elektrosjokkbehandling blir redningen og hun får livet sitt tilbake.