Russisk tråler ut på feltene igjen

Den uheldige russiske tråleren «Sevryba 1», som fikk trålen i propellen under stormen natt til mandag, har nå forlatt Sortland og er på tur ut på fiskefeltene igjen. Stor innsats fra Kystvakta og Redningsselskapet løste floken.

Sevryba

Russer-tråleren lå ved kai på Sortland i flere dager, mens propellen ble ordnet.

«Sevryba 1» lå til kai på Sortland onsdag og torsdag, før man altså kastet loss for å starte opp fisket igjen. Propellen var litt skadet, men ikke mer enn at man fikk ordnet dette. Ut Hadselfjorden hadde man fått opp farten til nær 12 knop torsdag kveld, og da passerte den sine landsmenn på de russiske taubåtene «Mars» og «Pluton». Taubåtene lå ved Melbu sammen med supplyfartøyet «Kuban» på 56 meter, også det under russisk flagg. Ifølge AIS satte da alle fartøyene fart ut Hadselfjorden.

Da «Sevryba 1» fikk trålen i propellen natt til 2. påskedag var det ganske dramatiske forhold 30-40 nautiske mil ut av Melbu og Bø. Orkan i kastene og opptil 10 meters bølgehøyde. Kystvaktas skip «KV Sortland» kom til unnsetning og fikk sleper ombord på tråleren og førte den inn i Hadselfjorden. Ved Melbu overtok Redningsselskapet med «RS Sundt Flyer» og «RS Det norske Veritas». Begge hadde dykkere ombord, som jobbet mandag og tirsdag med å frigjøre propellen. Deretter ble tråleren slept til Sortland.

Jobben med å frigjøre bruket fra propellen var svært krevende og dykkerne på «RS Knut Hoem» var ikke helt ferdige før ved middagstider torsdag. Da satte redningsskøyta kursen nordover og gikk ut til Myre. Mye hvile ble det imidlertid ikke for utpå ettermiddagen måtte de i aksjon igjen, Da var det å assistere en norsk fiskebåt med vann i maskinen utenfor Hovden i Bø.