Rød løper og mye ros

Spillefilmen «Oskars Amerika» er nå ute på kinoene og det har blitt både rød løper og mye ros til vesterålingene Odin og Torfinn, som har henholdsvis hovedrolle og regi i denne filmen.

Odin Eikre (12) fra Hadsel har hovedrollen og Torfinn Iversen (32) fra Sortland har regien på «Oskars Amerika». Andre viktige roller er spilt av Marie Blokhus (34) og Torstein Bjørklund (27). Bildet er fra opptakene i fjor der Torstein står bak med caps.

Ikke før har filmen om «Tungeskjærerne» fra Myre startet visningene på kinoer over hele landet, før «Oskars Amerika» slippes med stor premiere i Oslo. Denne gang er det regissør Torfinn Iversen fra Sortland som er sentral bak kamera, mens hovedpersonen er unge Odin Eikre fra Hadsel. Dermed viser vesterålingene igjen at de vil og kan lage film. Denne gang er det en familiefilm som setter søkelys på litt mer alvorlige problemer kanskje.

«Oskars Amerika»  handler om ti år gamle Oskar (Odin Eikre) som bor med sin alkoholiserte mor (Marie Blokhus) på Andøya i Vesterålen. Når moren skal på avrusing kommer hun med en «hvit løgn» og forteller Oskar at hun skal til Amerika. I mellomtiden må Oskar bo hos sin bestefar, som er en nokså sur og humørløs gamling, spilt av Bjørn Sundquist. Når Oskar møter Levi (Jørgen Langhelle), som vel er lettere psykisk utviklingshemmet, bestemmer de to seg for å ro til Amerika for å finne igjen Oskars mor.

Odin og Torfinn har de seneste dagene vært hektisk opptatt med å promotere filmen. Unge Odin har selv vært på både NRK og TV2, med lengre intervju i Dagsrevyen og God Morgen Norge. Han sier at filmingen har gitt mersmak og at han kanskje vil bli skuespiller også som fremtidig yrke. Manus og regi er ved Torfinn Iversen, mens Mona Steffensen står for produksjon.

Marie Blokhus, Torstein Bjørklund, Jørgen Langhelle og Bjørn Sundquist er skuespillere som har vært med i en rekke andre filmer tidligere.

Mottakelsen av filmen har stort sett vært positiv, med blant annet terningkast 5 hos Aftenpostens kritiker. Hos VG, Dagsavisen og i NRK-filmpolitiet har det bare blitt terminingkast 3, selv om det også kommer mange lovord. Aftenposten skriver blant annet: –Oskars Amerika er en av de fineste barnefilmene denne anmelderen har sett på lenge. Den behandler alvorlige temaer med omhu og humor.

Regissør Torfinn Iversen skildrer også vennskapet mellom Oskar og Levi med kløkt. Det er de to outsiderne mot verden. Iversen har tegnet et varmt portrett av et vennskap mellom to umake personer. Iversen ruller opp sin historie i et rolig tempo. Han forhaster seg ikke, men filmen drar deg likevel raskt inn i sitt univers. Det er lett å bli revet med av Oskars drømmer og lengsler.

Allerede 16. mars begynte visningen av «Oskars Amerika» med førpremiere på Stokmarknes, og den vil bli vist på Sortland kino. I kveld gjenåpnes gamle Andenes kino, etter å ha vært stengt en lang periode, for å vise «Andøy-filmen» på hjemmebane. Mye av opptakene er jo gjort nettopp i Andøy. Første forestilling ble raskt utsolgt og en ekstra er blitt satt opp.

Torfinn Iversen står selv for manus og regi, og filmen får skryt for å være en original norsk barnefilm, som ikke er basert på bøker eller andre tidligere filmer. Å få bare ros hos alle filmkritikere og kommentatorer er helt umulig. Noen har vært svært begeistret, mens andre litt mer tvilende. Noen kritikere sier at det er deler som er overtydelig barnslige og forenklede. Premisset er godt nok, men avslutningen er i aller enkleste grad, noe som hemmer helhetsinntrykket en smule. Men at Oskars Amerika er en modig liten norsk barnefilm, det er det ingen tvil om, og den kan nok også underholde et ungt publikum, skriver Filmmagasinet.