Robot skal ta søpla

Reno-Vest startet mandag innkjøring av ny robotarm, der sjåføren selv kan hente inn søppelboksen og tømme den i lasterommet.

Den første bilen er nå i sving i Vesterålen, der søppelboksen kan hentes og styres fra førerhuset (foto: Reno-Vest).

For å effektivisere hentingen av søppel i Vesterålen har det interkommunale selskapet nå bestemt seg for å ta i bruk robotteknikk, der boksen kan plukkes opp og manøvreres fra førerhuset. Dette betyr at man halverer behovet for arbeidskraft på bilene og blir kvitt en anstrengende jobb.

Det er utvalgte ruter i Hadsel og Sortland som først prøves ut, der husstandene allerede har fått beskjed fra Reno-Vest om at boksen skal stå på en bestemt måte på hentedagen. Blant annet er Vestmarka plukket ut som et forsøksfelt.

Beholderen skal stå maksimalt 1 meter fra veien og med lokkets åpning vendt mot veibanen. Det skal også være en halvmeter klaring på alle sider av boksen, slik at løftearmen kan få tak på den uten å bli hindret. Det må dermed heller ikke være trær i nærheten.

-Målet er å effektivisere innsamlingen av husholdningsavfallet, dette for å levere en kostnadseffektiv renovasjon for innbyggerne, skriver Reno-Vest i sin kommentar om dette. Renovasjonsbilen kan på denne måten kjøre med kun en person, som styrer alt fra førerhuset. Innhentingen av avfall skal dermed bli langt mer effektiv enn før.

Dette systemet skal tas i bruk over hele Vesterålen, og erstatte den gamle ordningen med renovasjonsbiler der en person løper bak og henter inn boksene. Kundene blir dermed pålagt en mer detaljert behandling av sine søppeldunker, for at robotarmen skal fungere.

Reno-Vest AL påpeker at dette systemet er innført mange andre steder, og fungerer godt. Også flere andre renovasjonsselskap i Nord-Norge har dette, til tross for ganske utfordrende værforhold. Noen kritiske røster har kommet på Facebook, der man er urolig over at lokket nå ikke kan festes med stropp lenger. Dermed kan vinden få bedre tak og velte boksene. Mange er derfor spente på erfaringene man får når det nye robot-systemet nå settes ut i livet.