Pusser på kunsten

Blåbyens far, Bjørn Elvenes, har jobbet et par dager nå med å vedlikeholde kunstverket på sørveggen til Kulturfabrikken. Litt av malingen er skallet av, og da må det restaureres.

-Ingen problem å male i høyden, bare det ikke blir for høyt, sier kunstner Bjørn Elvenes på veg opp i liften utenfor Kulturfabrikken. Malekosten er selvsagt klar i hånden.

-Jeg var betenkt da en del av kunstverket her skulle males direkte på steinen. Nå viser det seg at det både er salt og kalk som slår ut, slik at malingen skaller av. Dette er ikke til å unngå på en slik type underlag, sier kunstmaler Bjørn Elvenes til Vesterålnytt. Han mener grunnarbeidet var riktig, da han først malte dette i 2014. Kvaliteten på steinen har imidlertid ikke vært så god som ønsket.

-Når man skal male direkte på mur eller porøs murstein, er det mange hensyn å ta. Jeg har snakket med en rekke eksperter på dette og det vanskeligste er når det kommer «saltutslag». Dette kommer av produksjonen og innholdet i mursteinene.

Om man ser på boksene her, så ble disse malt samtidig. Her holder malingen helt fint, fordi det er et helt annet underlag, sier blåbykunsteren. Det er hans egen spesielle «blåbypalett» som pryder sørveggen av Kulturfabrikken.

-Sørveggen på et hus er alltid ekstra utsatt for vind og regn, samt stekende sol om sommeren. Da blir også slitasjen på overflatene store. Dette hadde jeg i tankene da kunstverket ble malt og montert i 2014, men jeg fikk ikke helt gjennomslag for mine bange anelser. I en slik prosess med et helt nytt bygg er det jo mange som skal ha et ord med i laget, helt fra den første prosjektskisse er gjort til siste utvendige finish gjøres.

Slik det nå er bestemt, frykter jeg for at det kan bli nødvendig med regelmessig vedlikehold av denne sørveggen. Det er ingen stor sak i arbeid og penger, men må likevel gjøres for at ikke kunstverket skal forvitre, slår Elvenes fast.

Skraping, pussing, grunning og maling må til for å vedlikeholde kunstverket til Bjørn Elvenes fra 2014, som pryder sørveggen på Kulturfabrikken Sortland.

Historien om Blåby-prosjektet kommer dessuten ut i bokform til høsten. I et samarbeid med fotograf og skribent Ronny Jarl Jensen skal prosjektet dokumenteres i ord og bilder, etter at det nå har blitt en del av Sortland bys identitet. Byen ferier 20 år i sommer og ideen om «Blåbyen» er faktisk enda noe år eldre. Tanken slo ned hos studenten Bjørn Elvenes ved kunstakademiet i Polen allerede i 1992.

-Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet om at prosjektet en dag skal bli fullført. Det har gått litt trådt, men det er et par sentrale gårdeiere i Sortland som virkelig har tatt ideen og satt den ut i praksis. Deler av byen har de riktige fargene, men det er fortsatt mye igjen, fastslår «Blåbyens far».

Boka om Blåbyen, Sortland og kunstner Bjørn Elvenes vil komme ut til høsten, i løpet av oktober måned. Du kan allerede nå forhåndsbestille den, via denne Linken. Da vil du få en bok som er signert personlig av kunstneren. Du trenger ikke betale på forhånd, selv om du bestiller nå.