Pris til Litløy fyr

Ellen Marie Hansteensen og bedriften «Litløy Fyr» i Bø ble i dag tildelt Nordland fylkeskommunes næringspris for kvinner. Ute på Litløy tar hun nå imot gjester på det gamle fyranlegget.

Ellen Marie Hansteensen (til venstre) mottok næringsprisen fra fylkesråd Mona Fagerås. Prisen er 30.000 kr, et diplom og et kunstverk, pluss en smule ære og berømmelse (foto: NFK, Susanne Forsland).

Hansteensen takket Nordland fylkeskommune for prisen. -Det er veldig hyggelig å få en sånn positiv oppmerksomhet når man har gjort et stykke arbeid. Dette opplever jeg som en oppmuntring til reiselivet ytterst i Vesterålen, og i særdeleshet til økologisk reiseliv, sier Hansteensen. Hun fortalte videre om godt besøk ved fyret de siste årene. -Det gir grunnlaget for at jeg nå kan gå over i en annen fase, nemlig å investere mer for å gjøre plassen mer tilgjengelig for enda flere folk, ved en utbygging.

Dette er det 13. året næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. De tidligere vinnerne viser hvilken spennvidde og hvilket mangfold som finnes blant kvinnelige etablerere i Nordland. Gjennom næringsprisen for kvinner vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre.

Næringsprisen er delt i to og har også en «nykomlingspris». Næringsprisen skal gå til kvinner som gjennom sin bedriftsetablering har utmerket seg som nyskapende, utradisjonelle og spenstige. Bedriften skal være økonomisk solid, bærekraftig og ha hatt positive effekter på samfunnet lokalt eller regionalt.

Fylkesråd for næring Mona Fagerås, holdt en tale og fortalte litt om prisvinneren. I 2006 kjøpte Ellen Marie Hansteensen (52) det nedlagte Litløy fyr med den gammel fyrvokterboligen. Fyranlegget var ferdigbygd høsten 1912 og av hensyn til vedlikehold og overvåking av skipstrafikken, var fyret bemannet fram til 2003. Prisvinneren kjøpte fyret for å gjøre det tilgjengelig for folk, og har i alle disse årene bodd på fyret året rundt.

Etter at Hansteensen overtok fyret startet hun raskt et tålmodig og langsiktig arbeid for å etablere en helt spesiell destinasjon på en øy hvor det har vært bosetting siden steinalderen. «Litløy Fyr» kan tilby et avslappende opphold i vakre naturomgivelser, med fokus på økologi, miljøvennlighet og lokalprodusert mat. Blant annet dyrkes det urter på øya. Det er også en økologisk grønnsakshage og miljøenergiforsyning.

Utsikten her er fra Steine i Bø, der vi ser Gaukværøya i høyre bildekant og solnedgangen over Lofoten i venstre side. Midt på bildet sees Litløya.

Hansteensen har hatt mange år med tunge løft, både fysisk og økonomisk, og i tillegg den mentale påkjenningen ved å drive et hotell på et så ekstremt værutsatt sted. -Det må et eksepsjonelt pågangsmot og en forretningssans av de helt sjeldne til, for å etablere en slik virksomhet på ei veiløs øy i havgapet på Nordlandskysten, sa Mona Fagerås i sin tale.

Når gjestene kommer henter verten selv sine gjester på fastlandet. Med sin egen RIB krysser hun det beryktede området mellom fastlandet og øya i all slags vær. På Litløya får gjestene ro for kropp og sjel i idylliske omgivelser, og får servert blant annet nybakt brød med tang og tare, syltetøy fra øya, fisk og rogn fra havet, geitost fra fastlandet.

Halsteensen har tatt i mot frivillige fra hele verden som har hjulpet til med renoveringsarbeidet og de siste årene har hun tilbudt overnatting for betalende gjester. Folk kommer fra hele verden og fyret har vært profilert på tysk og fransk fjernsyn og i flere reisemagasin. Fyret var en del av serien “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” (Sesong 9, episode 2). Fyret ble også dratt fram som et av de 10 beste småhotellene i verden av det amerikanske reiselivsmagasinet “Travel & Leisure”. I «Nettavisen» ble stedet omtalt som en av ti luksuriøse og utrolige opplevelser verden rundt.