Politiet kom ikke

Da en familie på Melbu ringte politiet forrige helg, fikk de vite at den ene patruljen var på Andenes og den andre på Myre. Politiet kunne derfor ikke komme til Melbu for å hjelpe familien.

To patruljer skal dekke hele Vesterålen på natt og i helgene. Når en patrulje er på Andenes og en på Myre, blir det minst en time å vente på hjelp om man ringer nødnummeret fra Melbu.

Forrige helg hadde en familie på Melbu en skremmende opplevelse da en ruset mann banket på dører og vindu i mer enn en time natt til søndag. -Jeg synes det er ille å ikke få hjelp. Hvem skal man ringe til hvis ikke politiet kan hjelpe, spør Bjørn Eilertsen på Melbu. Han ringte politiet flere ganger mens den ubudne gjesten stod utenfor.

Eilertsen forteller til NRK Nordland i dag at han hadde bevæpnet seg med et brekkjern og var klar til å forsvare seg om nødvendig. -Jeg kunne blitt drapsmann. Jeg var klar til å gå ut å slå ned fyren. Hvem vet hvordan det kunne ha gått, sier Eilertsen til NRK og stiller spørmål med politiets beredskap.

Per Erik Hagen leder politiet i Vesterålen. Han beklager at politiet ikke rykket ut, men sier at de måtte prioritere hendelsen på Myre. -Folk skal forvente at vi kommer når de ringer. Det er utrolig beklagelig at vi får slike samtidskonflikter. Det klarer vi ikke å organisere oss bort ifra. Vi har ikke så mye folk at vi kan imøtekomme alle hver gang. Det er heldigvis sjelden at vi har slike samtidskonflikter, sier Hagen til NRK.

Overfor nettavisen VOL+ går Hagen enda lenger. -Jeg beklager å si det, men slike situasjoner vil oppstå, sier regionlensmannen. Operasjonssentralen var nødt til å gjøre en prioritering, og i dette tilfellet var oppfatningen at hensynet til liv, legeme og helbred gjorde at Myre måtte prioriteres. Dermed kunne man ikke avhjelpe situasjonen på Melbu.

Nå løste saken seg selv, ved at dørbankeren forlot etter vel en time. Da hadde Bjørn Eilertsen bedt ham gå flere ganger. I ettertid har Eilertsen funnet ut av det var en person fra et østblokkland, og han vet identiteten. -Vi har imidlertid ikke anmeldt forholdet. Jeg innrømmer at jeg tenker på hva som kunne ha skjedd om han hadde kommet seg inn. Han virket veldig full eller på annet vis ruset, men vi vet altså ikke hva han ville, sier han til VOL+.

Lensmann Hagen berømmer familien på Melbu. -Jeg vil være tydelig på at familien på Melbu gjør det helt riktige ved å kritisere politiet. Det skal være forventninger til oss, og samfunnet skal stille krav. Familien på Melbu opptrådte helt eksemplarisk, både den aktuelle natten, og ved at de er kritiske i ettertid, sier regionlensmann Per Erik Hagen.