Over og ut for Andøya

Flystasjonen på Andøya blir lagt ned. Det er VG som skriver dette i kveld, etter samtale med AP-leder Jonas Gahr Støre. Dermed er det et klart flertall på Stortinget for kun Evenes-base.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, ser ingen grunn til å endre på forliket om flytting av Orion-basen (foto: Arbeiderpartiet).

VG spør Støre om det er aktuelt å støtte forslaget fra SP om å ta opp igjen flyttingen av Orion fra Andøya. -Det er ikke aktuelt for oss i dag. Vi vil følge nøye med og forsikre oss om at vi er innenfor det vi har vedtatt om økonomi og gjennomføring. Men det krevende valget er tatt. Nå gjelder det å sikre at prosessen er mulig å gjennomføre innen nye overvåkingsfly kommer om noen år, sier Støre.

I valgkampens sluttfase åpnet AP for å beholde Andøya som flybase. Nå er det ikke aktuelt lenger, bekrefter altså partileder Jonas Gahr Støre overfor VG. Støre sier at han håper det kan bli et bredt forsvarsforlik i Stortinget i høst, men at regjeringen trolig må finne mer penger til Forsvaret allerede i 2018. Samtidig avklarer Støre at det likevel ikke er aktuelt for Arbeiderpartiet å kreve at Andøya opprettholdes som base for maritime overvåkningsfly, slik partiet åpnet for i valgkampen.

På denne bakgrunn er det altså ikke noe flertall på Stortinget for å ta opp igjen saken om flybasen på Andøya. Det er et bredt flertall, med Høyre, FrP og AP, som nå vil samle ressursene på Evenes. Da blir basen på Andenes ofret.

Fredag formiddag har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum invitert opposisjonspartiene til å diskutere planen for landmakt som regjeringen la fram i september.

Støre sier han deltar på dette møtet for å kartlegge synet til de andre opposisjonspartiene, og for å sende et tydelig signal til Høyre, som har kalt Ap for amatører og populister i den betente striden om stasjonering av helikoptrene.

En helikopter-løsning med bemanning både på Rygge og Bardufoss, som det trolig er flertall for i Stortinget, kan ikke skje uten budsjett-konsekvenser i 2018. Vi må sikre økonomiske rammer som holder. Og jeg vil advare sterkt mot at vi vedtar en struktur og samtidig skyver utgiftene foran oss, sier Ap-lederen til VG.