Flere på filmkurs

Som en del av 25 års-jubileet til «Laterna Magica» arrangeres det to filmkurs for ungdom i forbindelse med filmfestivalen. Ønsket er å inspirere flere ungdommer i Vesterålen til å lage film.

Elever i 2. klasse på linja medier og kommunikasjon i Hadsel videregående, skal holde filmkurs 11. november (foto: Kolbjørn H. Larssen).

Mange unge i Vesterålen har tidligere deltatt i filmkurs i regi av Laterna Magica. Nå kommer det nye muligheter og denne gang er det elever ved Hadsel videregående skole, medialinjen, som vil stå for instruksjonene. Kursene blir ved skolens lokaler på Stokmarknes og målgruppen er barn og unge i alderstrinnet 5. til 10. klasse.

Lørdag 11. november arrangeres det første filmkurset der engasjerte medieelver ved Hadsel VGS er kursholdere. Lørdag 18. november arrangeres filmkurset «Hvordan bli en Youtuber» og her er det hentet inn en kursleder sørfra.

Kurset ledes av Dennis Vareide. Han er 27 år gammel og har allerede bygget noen av Norges største Youtube-kanaler. Aller best kjent er han fra Prebz og Dennis, som er Norges største norsktalende Youtube-kanal.

Vareide har vært med på å gjøre «Youtuber» til en realistisk drømmejobb, og generer på totalt rundt 5 millioner visninger hver måned på Youtube. Han er dermed en av landets mest kjente fjes, for de som bruker nett-tv som underholdning.

Det er Vibeke Suhr som forteller dette i en pressemelding. Hun er daglig leder av Kultursamarbeidet i Vesterålen, som er en avdeling under Regionrådet. Her har man fulgt opp «Laterna Magica» (den magiske lampen) gjennom 25 år, og gitt grobunn for en rekke filmskapere fra Vesterålen. Mange unge har fått prøve seg både foran og bak kamera i løpet av disse årene.

4. november åpner en utstilling i Kulturfabrikken som skal markere 25-årsjubileet for Laterna Magica. Den forteller historia om hvordan denne filmfestivalen for barn og ungdom startet. Her viser man også fram noen av øyeblikkene underveis og hvilken skaperglede festivalen har bidratt til blant barn og unge i Vesterålen.

Tidligere leder av kultursamarbeidet i Vesterålen, Erik Bugge, skal åpne utstillinga, som blir stående i perioden til 18. november. Kulturfabrikken har også utstillinga «Médlaus mann er matlaus», som vil bli stående samtidig med Laterna Magica. Her er altså mye å få med seg i kulturhuset.

Medialinja ved Hadsel videregående skole gir grunnleggende utdanning for unge som vil jobbe innen film og kommunikasjon (foto: Kolbjørn H. Larssen).