Orkankast på toppene
Stormen som var varslet lørdag i Vesterålen gjorde ikke så mye av seg, men på Ånstadblåheia blåste det godt med orkan i kastene. Utenfor Finnmark sank en stor ny fiskebåt i uværet der.
Vindmøllene på Ånstadblåheia får stadig føle vinden og lørdag var det sterk storm med orkankast innimellom (arkivfoto).
Meteorologene varslet storm i Vesterålen denne helga og det slo delvis til. På utsatte steder blåste det friskt, mens det mer var kuling i lavlandet og omkring tettstedene. Lørdag morgen var det stiv kuling på Andenes, men dette spaknet utover dagen.
Ånstadblåheia ved Sortland har 14 vindturbiner og her blåste det godt hele lørdag. Allerede tidlig på morgenen var det full storm med styrke 25 meter pr sekund og dette økte på til sterk storm og styrke 30 omkring kl 10.00 lørdag.
De sterkeste vindkastene som ble målt på toppene her var oppe i 37 meter pr sekund, mens det var kast over 33 m/sek i flere timer. Ifølge Beauforts skala er det orkan når vinden er sterkere enn 32,7 m/sek.
Det er ikke meldt om skader verken på bygninger eller personer i Vesterålen. Vinden har spaknet utover dagen, men det er ventet at det vil friske til igjen lørdag kveld og søndag morgen.
Sørgående hurtigrute, MS Spitsbergen, valgte lørdag å sløyfe alle anløpene i Vesterålen. Også Svolvær og Stamsund fikk kansellert anløpene på grunn av værforholdene. Ankomst og avgang fra Bodø vil bli i henhold til ruteplanen, i følge Hurtigruten.
Nordgående hurtigrute, MS Lofoten, har lørdag formiddag foreløpig ikke meldt om endringer i ruteplanen.
Også andre deler av kysten i nord hadde mye vind lørdag. En ganske ny fiskebåt fikk slagside og gikk ned nordøst av Honningsvåg. Det var 12 mann ombord, som alle ble reddet med helikopter fra Sea King-skvadronen.
Den 21 meter lange «MS Fay» gikk lørdag ned utenfor Honningsvåg. Redningsskøyta RS Odin kom raskt til og bildet viser at det var en del bølger (foto: RS Odin).
Det var den Averøy-registrerte «Fay» som gikk ned, etter å først ha fått slagside. Båten er på 21 meters lengde og 10 meters bredde. Denne var ny i 2018 og har siden fisket med line og garn for rederiet Kenfish AS. Selskapet har eget mottak i Vardø.
Da forliset skjedde blåste det omkring 20 sekundmeter og det hadde bygget seg opp en del bølger. Likevel er ikke dette mer enn man ofte ser i dette området på vinteren. Hva som er årsak til forliset vet man foreløpig ikke.
-Fartøyet har nå sunket, opplyste skipsfører Svein Tore Mareliussen på redningsskøyta «RS Odin» til NRK ved middagstider lørdag. -Båten fløt da vi kom, men nå har den sunket. Det ligger masse tau i havet og flyter. Vi avslutter her nå, siden det ikke er mennesker om bord lengre, sier Mareliussen.
Flere fartøy ble sendt til stedet, i tillegg til et redningshelikopter som kom fra Hammerfest. Også Kystvakta «KV Harstad» ble satt inn i aksjonen. -Vi har avgitt «KV Harstad» som ressurs til HRS, og den vil være på plass i området i 15-tiden, opplyser vaktsjef Jan Hugo Lassesen til NRK.