Orkan i kastene

Vesterålen og Lofoten fikk føle på sørvesten i dag, med sterke vindkast opp i orkan styrke på utsatte sted. En fjøs i Holmstaddalen er skadet og flere biler har havnet i trøbbel på glatte veier.

Ånstadblåheia er Vesterålens mest forblåste plass og ved vindmøllene ble det torsdag ettermiddag målt orkan i tre timer (arkivfoto).

Meteorologene melder at fredag skal bli en rolig dag i Vesterålen, mens det lørdag formiddag blir enda sterkere vind. Vakthavande meteorolog Gjermund Haugen melder at det er ventet sørvestlig sterk storm, som er hakket under orkan, lørdag morgen.

Lavtrykket som gav svært urolig vær på torsdag vil utvikle seg til et stormsenter. -Det blir kraftigst vind i Norskehavet, men deler av lavtrykket vil treffe land på lørdag og det kan gi vindkast på hele 30-40 meter pr sekund. Bølgehøyden kan bli opp mot 10-14 meter inn mot kysten, forteller Haugen til NRK.

Meteorologene har sendt ut såkalt «oransje farevarsel» for hele Nordland fylke og dette omfatter også Vesterålen. Nøyaktig hvor vind og bølger blir sterkest vet man ikke ennå, men det regnes med at trykket vil være inn Vestfjorden fra sørvest.

Torsdag blåste det altså svært godt i deler av Vesterålen, Lofoten og Nordre Nordland, med sterke vindkast. Halve taket på en fjøs i Holmstaddalen blåste av, der det stod 50 storfe på bås. Noen av kalvene og drektige kviger ble omplassert til nabofjøs, mens veterinæren valgte å sende 29 dyr til nødslakt.

Både politi og Sortland brannvesen rykket ut, ettersom man fryktet at flere løse takplater skulle bli tatt av vinden. Fjøsen er såpass skadet at det ikke er tilrådelig å ha dyrene der nå, og derfor er det iverksatt ganske drastiske tiltak.

Også på veiene i distriktet var det ganske heftig torsdag. En rekke kjøretøy fikk problemer og havnet i grøfta. Ikke langt fra Evenes flyplass ble det full stopp i trafikken på E10, da flere vogntogskred av veien og i tillegg en buss. Det er ikke meldt om personskader.

Både fergene mellom Melbu-Fiskebøl, Refsnes-Flesnes og Lødingen-Bognes var innstilt deler av torsdag. Bussene hadde problem og flere fly ble forsinket og kansellert. Et charterfly fra Gran Canaria våget ikke fly nordover til Evenes og valgte derfor å sette av passasjerene i Oslo.