Orkan i kastene

Tirsdagens storm ble bare smågutt mot onsdagens utgave, i alle fall i Vesterålen og Lofoten. Onsdag ettermiddag ble det målt orkan i kastene på utsatte steder og flere skader er meldt.

En av de ti russiske trålerne som søkte ly onsdag i Hadselfjorden.

Allerede tidlig onsdag kom det 10 russiske tråler inn i Hadselfjorden, for å søke ly for det varslede uværet. Det var nok ganske lurt, for vinden ble ganske heftig utover dagen.

På Røst ble det allerede tidlig onsdag målt over 33 meter pr sekund. På ettermiddagen slo måleren på Ånstadblåheia ved Sortland, ut på hele 48 sekundmeter i kastene.

Når man vet at vindskalaen tilsier orkan over 32,6 meter pr sekund, så er middelvind på 35 m/sek godt over dette.

Vinden skal spakne utover kvelden, men det skal fortsatt blåse friskt til etter «dagsrevy-tid». Lavtrykket flytter seg etter hvert nordover til Troms.

På Fiskebøl oppstod det skader på flere bilder på parkeringsplassen ved Norlense. Hos Horns slakteri på Fygle blåste deler av taket av og traff bygget til Lofotkraft.

Polarkrafthallen i Kabelvåg har fått en stor skade på taket. Deler av Lødingen har mistet strømmen.

Driftssentralen til Vestvågøy kommune ble i dag evakuert fra et bygg i Lufthavnveien på Leknes, da man fryktet taket ville blåse av.

Fergetrafikken har vært innstilt i hele nordre Nordland. Både Gimsøybrua og Tjeldsundbrua har vært helt eller delvis stengt i perioder.

Over Saltfjellet ble det innført kolonnekjøring utpå onsdag, etter at uværet hadde slått til der også.

Det er ikke meldt om personskader så langt, ifølge politiet i Nordland.