Orkan i kastene

Etter en fin sommer slo i dag det første lavtrykket til mot Vesterålen og gav kraftige vindkast mange steder. Ved Andenes ble det storm på toppene og Trolltinden hadde orkan i kastene i kveld.

Fjellene nord på Andøya blir ekstra utsatte for vind og målestasjonen på Trolltinden hadde storm i ettermiddag og orkankast (arkivfoto).

Fergeruten mellom Lødingen og Bognes var innstilt lørdag ettermiddag, mens trafikken gikk som normalt over Bognes-Skarberget. Årsaken her var mye vind og bølger over Vestfjorden inn mot Lødingen, slik at alle 3 fergene la seg i ro.

Andenes var det mest utsatte området denne gang, og måleren på Trolltinden viste 24 meter pr sekund middelvind og sterke kast helt oppe i 36,6 meter pr sekund utpå kveldinga (styrke over 32,6 betegnes som orkan).

Søndag skal bli roligere, men ved Andenes er det fortsatt varslet sterk kuling med vindstyrke opp mot 20 meter pr sekund. Dette spakner noe utover dagen til liten kuling. Også mandag ventes det å bli vindfullt på Andøya.

Ellers i Vesterålen hadde man en del vind lørdag, uten at det er meldt om noen skader eller hindringer for trafikken. På Stokmarknes var brannvesenet ute og sagde ned et tre, som man fryktet skulle velte og gjøre skade.

Vinden omkring Sortland var ikke like sterk som ved Andenes, men på Ånstadblåheia noterte måleren inn kast på 32 meter pr sekund. Dette er like under orkan og uansett kraftig vind.

Også i andre deler av nordre Nordland og sørlige Troms var det sterk vind lørdag. På Hålogalandsbrua fikk en bilist i 17.30-tiden hjelp av politiet til å snu bilen. På dette tidspunktet var det 20 meter i sekundet vind på brua.

Fergesambandene på Senja er også innstilt lørdag. Kansellering også i sambandet Andenes-Gryllefjord. Alle avganger er kansellert inntil videre, melder Statens vegvesen på grunn av dårlig vær.