Ordfører på tur

Kultur- og naturuka i Vesterålen blir søndag avsluttet med en tur ledet av ordfører Tove Mette Bjørkmo. Det skal vandres ved Kvalsaukan og her blir det også et møte med reindriften.

Arild og Laila Inga driver «Inga Sami siida» i Kvalsaukan, og tar søndag imot både ordfører og andre som vil vandre en søndagstur og møte tamrein (foto: Magnus Strøm).

Vibeke Suhr er leder for Kultursamarbeidet i Vesterålen. Hun har nå alliert seg med ordføreren i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, for å arrangere en søndagstur med opplevelse litt utenom det vanlige.

-Vi starter arrangementet med en liten gåtur med ordfører Tove Mette Bjørkmo. Starten er fra Inga Sami Siida i Kvalsaukan. Etter turen returnerer vi til siidaen, hvor Laila og Arild vil gi oss et innblikk i bedriften sin. De vil fortelle sin historie, både om den samiske kulturen, men også om satsningen innen reiseliv, som de har lyktes med de seneste årene, forteller Suhr i en pressemelding.

Dette arrangementet avslutter Kultur- og Naturuka og er et samarbeid med Vesterålen reiseliv og ordføreren i Sortland. Søndag 17. september blir det «ordførerens tur» der Tove mette Bjørkmo skal være den offisielle turlederen.

-Vi har også invitert Johan Borgos til arrangementet for å fortelle om den samiske historien i Vesterålen. I tillegg til tur og historie, blir det anledning til å hilse på reinsdyrene, forteller Vibeke Suhr.

Avslutningen av Kultur- og Naturuka i Vesterålen vil gi et lite innblikk i den samiske kulturen. Bakgrunnen for dette er markering av «Tråante 2017», der målet er å markere og formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i et 100-års perspektiv.

-Etter turen blir mulighet til å få smake på den samiske retten bidos, mot en liten egenandel, sier Vibeke Suhr.

Arild Pettersen Inga ble forøvrig mandag valgt inn som representant til det nye Sametinget. Her møter han som utsending fra Vesthavet krets og vil representere Arbeiderpartiet. Det er første gang Vesterålen har en representant i Sametinget.