Oppstuss om rakett

Ved Andøya Space Center skjøt man opp et par raketter fredag, som skapte litt oppstuss i Nord-Norge. Rakettene slapp ut fyrverkeri av ulike farger, som vistes svært godt på himmelen.

Dette var en av rakettene som ble skutt opp fra Andøya fredag, der ASC nå er inne i en hektisk fase med en serie raketter (foto: ASC).

Natt til lørdag var det stjerneklart over det meste av Nord-Norge og mange hobbyfotografer var ute for å få glimt av nordlyset. Det fikk man, men i tillegg oppdaget mange et helt spesielt fenomen på himmelen.

Humoristiske sjeler har kommentert i sosiale medier at dette måtte være invasjon fra rommet, med ufo-er som kom til Jorden med «små grønne menn». Det var nok slett ikke så fantasifullt.

– Dette er to trefningsraketter som vi skjøt opp med to minutters mellom. Hver av rakettene hadde 24 ampuller om bord med fyrverkeristoff. De ble skutt ca 320 kilometer opp i atmosfæren fra bakken, sier Benny Lysfjord ved Andøya Space Center til VG.

Fyrverkeriet fra Andøya var synlig over hele Nord-Norge. Fotografer fra Helgeland til Finnmark har tatt bilder av dette og det ble nok også en helt spesiell opplevelse for de som var ute og guidet turister denne kvelden.

Noen fotografer fikk klare bilder av det helt spesielle lysfenomenet, som var godt synlig på kveldshimmelen (foto: Håkon B. Settemsdal).

Natt til lørdag fikk politiet i Troms og Nordland politidistrikt inn en rekke meldinger fra publikum om nødbluss. – Det er kommet inn flere meldinger om nødraketter og nødbluss fra området Vikran, Karlsøy, skriver politiet i Troms på Twitter.

Rakettene inngår i Azure-programmet og er et samarbeid med NASA Sounding Rockets Program Office. Fra bakken på Andøya kunne man observere hvordan gassene fra fyrverkeriet flyttet seg i atmosfæren og endret farge. Dette inngår i studier av nordlyset, som også var godt synlig sist natt.