Vesterålnytt

Nytt fra Vesterålen

Også Vesterålen blir varmere

Våren i Nord-Norge har aldri vært varmere. Det samme gjelder i Vesterålen. Det blir varmere her også!

godfjordstranda

Våte og kjølige dager på stranda i Godfjorden innbyr ikke til bading, men kanskje blir august like bra som i fjor, og da kan det friste mer med en dukkert for liten og stor i Vesterålen (foto: Elin Norum).

Dagen i dag startet friskt, med sterk kuling styrke 18 på Ånstadblåheia, og kun 0,3 grader. Det meldes om snø på vegene både på Saltfjellet og Bjørnefjell. Men dette er variasjoner i været, som vi bare må leve med. Det går uansett mot varmere tider, helt generelt, hele året. Om årsaken er menneskeskapt global oppvarming på grunn av forurensing, vet vi derimot ikke helt sikkert.

Bare i 2002 og 2014 var det en varmere start på året enn Norge har opplevd i år. Og det er nordpå rekorden virkelig slår ut, med 3 grader høyere temperatur enn det som er normalt. Ser vi på statistikken for Vesterålen, ser vi akkurat samme tendens.

Selv om 17.mai i år gav oss et kraftig gufs, med snøbyger og bare 1 plussgrad på Sortland, så kom våren sterkt tilbake allerede ti dager sendere. Den 27.mai ble det notert 18,2 grader ved Sortland målestasjon. For 4 dager siden, den 4.juni fikk vi også en liten nedtur, med vind på 11 meter pr sekund og 10 mm regn.

Sommeren i fjor var ikke topp, faktisk kaldere enn normalt. Juni 2015 hadde bare 8 grader i gjennomsnitt, mens normalen tilsier 9,4 grader. Juli var litt bedre og helt normal, mens august kom med skikkelig varme og en topp på 16. august med 24 lune grader, målt på Sortland.

Vinteren vi nå har lag bak oss var klart varmere enn normalt. Bare i januar var det minusgrader i gjennomsnittet, og det skulle det vært i februar og mars også. Slik ble det ikke for februar var 2 grader mildere enn normalt og mars nesten tilsvarende. April var 2,5 grader varmere enn normalen og mai hadde 1,8 i pluss – alt målt ved Sortland målestasjon. Vi finner tilsvarende tall også ellers i Vesterålen.

Hvordan sommeren blir i år, er umulig å spå. Om trenden fra i fjor gjentar seg, så kommer det altså sol og varme i juli og august. Juni var våt og kald i fjor, og det kan se ut til at mønsteret er det samme i år.

Meteorologene spår altså at det fortsatt vil bli varmere i nord, rent generelt, og det betyr at gjennomsnittet i august trolig vil bli høyere enn 14 grader. Da kan vi kanskje ta rekorden fra i fjor og håpe på å passere 25-tall på våre utetermometre i Vesterålen. Skal vi tippe rekorden kommer 15.august i år med 27 varmegrader?