Nye aksjer i Primex

Filetfabrikken Primex på Myre har vært i fare for konkurs, men nå skal det være kommet på plass nye aksjonærer med ca 50 millioner i frisk kapital. Driften starter opp igjen i høst.

Nye aksjonærer redder fabrikken hos Primex på Myre, og filetmaskinene kan snart starte opp igjen (arkivfoto).

Under en pressekonferansen hos Primex fredag ble de nye aksjonærene presentert, og for det meste finner man lokale firma her. Det største er Myre Havbruk AS, som eies av André Reinholdtsen.

Nordtrafikk AS med base på Sortland og Øksnes Entreprenør er kjente navn i lokalt næringsliv. Skogsøya Invest AS er ikke like kjent, og bak dette står Martin Kværnstuen fra Oslo.

Camelback AS og Kvæfjord Holding AS er mindre kjent lokalt. Førstnevnte har utspring i Oslo med Tore Bjerk som hovedeier. Til sammen stiller de 6 nye aksjonærene med vel 50 millioner kroner i aksjekapital.

Primex gikk med nesten 200 millioner i minus i 2019 og 60 ansatte har vært permitterte siden januar i år. Årsaken ligger mye i store faste kostnader og en ganske kort sesong med torsk og sei.

Nå vil man forsøke å pakke laks resten av året, for å øke inntjeningen. Laksen vil bli kjøpt fra lokale oppdrettere og kjørt i filet- og pakkeanlegget hos Primex.

– Vi planlegger å ligge på mellom 60 og 80 ansatte. Ved å produsere laks regner vi med å kunne holde fabrikken i gang året rundt, sier styreleder Eirik Sørdahl, ifølge Bladet Vesterålen.

Ordfører John Danielsen i Øksnes sier til NRK at han er glad og letta over at arbeidsplassene er redda av frisk kapital.

– Dette er en stor dag for Øksnes-samfunnet, for Nordland og Norge. Hele Fiskeri-Norge tar jeg med. Jeg må gratulere både bedrift og styreleder Sørdahl som har gjort en formidabel jobb for å få bedriften på fote igjen, sier Danielsen.