Ny sykkelfest i VeLo

Vesterålen og Lofoten kommer igjen i fokus neste sommer når syklister fra hele verden skal kjøre fra Å til Narvik. Etappene ble presentert i dag og mottatt med jubel i nordre Nordland.

Slik så det ut i Vesterålsgata på Sortland da Arctic Race passerte her i 2013. Slik blir det også i august 2019 når rittet igjen er tilbake i Vesterålen og Lofoten (arkivfoto).

Det var under konferansen «Agenda Nord-Norge» i Svolvær tirsdag at en fornøyd daglig leder i «Arctic Race of Norway» kunne presenterte etappene for neste års ritt, sammen med statsminister Erna Solberg.

– Vi har gjennom de seks tidligere rittene beveget oss gjennom alle regioner i Nord-Norge. Overalt har vi blitt tatt godt imot, og rytterne har fått minner for livet med seg hjem. Nå er vi glade for å være tilbake der det hele startet i 2013, sier Knut-Eirik Dybdal til NRK Nordland.

Thor Hushovd trekker frem det unike med Arctic Race i at man har forsøkt å sykle rundt i hele Nord-Norge. Sommerens ritt var i Finnmark. – Nå er det en stund siden vi var i Lofoten og Vesterålen, så nå var det på tide å komme tilbake. Det er en veldig bra utgave og lite transportetapper, forteller den tidligere verdensmesteren.

Han beskriver etappe tre som selve dronningetappen. Tredje etappe starter på Sortland og går gjennom store deler av Vesterålen, før den avsluttes med en bratt stigning opp til Storheia i Melbu. Etappen blir på 176,5 kilometers lengde.

Før dette har syklistene vært innom flere sentrale sted i Lofoten. Første etappe starter i Å ytterst i Lofoten, går rundt Vestvågøy. Denne etappen avsluttes i Leknes etter å ha tilbakelagt 182 kilometer. Andre etappe starter i Henningsvær med målgang i Svolvær. Når syklistene har sett nesten hele Austvågøya er det syklet 168,5 km.

Slik blir de 4 etappene i Arctic Race of Norway anno 2019, med start på Å den 15. august og målgang i Narvik den 18. august (foto: ARN).

Statsminister Erna Solberg er også til stede under konferansen, og i forbindelse med presentasjonen av løypene. – Grunnen til at vi må støtte opp under dette er først og fremst fordi det er reell valuta av å vise frem Norge. Det er en investering i å vise frem norsk natur og norsk folkeliv, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Også lokale ordførere gleder seg over å ha en sykkelfest å se frem til i 2019. – Dette er noe vi har ønsket oss, så dette er vi svært glade for. Alle som var tilstede under målgangen på Stokmarknes i 2013 husker hvilken folkefest det var og vi er klare for å gjenta den suksessen, sier ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik til nettavisen VOL.

Også ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, gleder seg over at kommunen får tilbake Arctic Race. Hun mener at betydningen av sykkelløpet, er viktig. – Det betyr at vi får vist oss frem og vi får vist frem hvor fint det her, sier Bjørkmo til NRK Nordland.

Tidligere sykkelproff Thor Hushovd, dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor, og daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway er glad for at en ny avtale er på plass (foto: Telenor).

Telenor er en av sponsorene til sykkelrittet og har de siste tre årene investert flere titalls millioner for å sikre god mobildekning i kommunene hvor rittet har blitt arrangert. God mobildekning er avgjørende for at et internasjonalt sykkelritt skal kunne gjennomføres som ønskelig.

Både presse, publikum, støtteapparat for rytterne og arrangøren forventer å kunne dele opplevelsene, ikke minst i sosiale medier. Utvidet 4G betyr også nye muligheter for direkte TV-dekning av sykkelrittet.

– Avtalen med Arctic Race er en viktig del av vår nasjonale omlegging fra 2G til 4G for å sikre den beste hastigheten og opplevelsen i mobilnettet, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.