Ny runde med søk

Søket etter den savnede fiskeren i Øksnes har hatt en pause, men onsdag og torsdag ble det startet en ny runde. Både redningsskøyta og en ROV-operatør deltok i letingen.

Fra arbeidsbåten «Viljar» er det søkt med avansert utstyr der både kamera og sonar er brukt fra miniubåt (foto: Subsea Nor as).

De aktive søkene etter savnede Truls Henrik Johansen har hatt pause siden fredag i forrige uke, men etterforskningen av hendelsene i forbindelse med at savnede skal ha falt i havet har pågått for fullt. Etterforskningene har hatt et særskilt fokus på avhør, elektroniske spor og analyser av hendelsesforløpet, forteller påtaleleder i Nordland politidistrikt, Stig Morten Løkkebakken.

De områdene som det har vært søkt aktivt i fram til nå har vært basert på opplysninger som politiet hadde på det tidspunktet. Nå fortsetter politiet søkene basert på den informasjonen som etterforskningen i dag tilsier. Søkene blir derfor flyttet til havområdene fra Svinøysundet og østover mot Myre. Politiet forventer å komme i gang med disse søkene fra lørdag 14. juli.

Før helga ble to av de tre som er siktet i saken sluppet fri fra varetekt. Når det gjelder den tredje som er siktet for uaktsomt drap eller å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand, så sitter vedkommende varetektsfengslet fram til 19. juli. Politiet har ennå ikke tatt stilling til om man kommer til å be om forlenget fengsling når varetektstiden utløper.

Savnede Truls H. Johansen (23) er altså fortsatt ikke funnet, til tross for et svært intensiv leting i flere uker siden 15. juni. Torsdag var både redningsskøyta «Knut Hoem» i aksjon og gikk langs land ved Skosgøya, mens arbeidsbåten «Viljar» konsentrerte seg om søk i området ved Tindsøya og Børøyfjorden.

Kontrollrommet ombord på «Viljar» viser flere skjermer med detaljerte bilder fra søkene under vann, med fjernstyrte kamera (foto: Subsea Nor as).

I de søkene som er gjort så langt har det blant annet vært søkt med miniubåt (ROV) og sonar på et område anslått til 1.020 kvadratkilometer. Søk med sidescan på grunt vann med utstyr montert på «Viljar» tilsvarer et område på hele 2.770 kvadratkilometer.

Det er spesialfirmaet Subsea Nor As på Stokmarknes som har bidratt med utstyr, mens det er båten fra Myre som er brukt. Ombord har det vært en container utstyrt som kontrollrom, der man har hatt 3 kameraskjermer, scanningskjerm fra sonar, pluss styring av ROV-navigasjon og Olex kartmaskin.

Andre Reinholdtsen forteller til nettavisen VOL at man har søkt omkring flere øyer, inkludert Hjellsandøy. –Vi ser at det er ekstremt steinete med mange steiner på en til to meter, som kan se ut som de er et menneske. Vi må gå ned med ROV og undersøke hver enkelt av disse, og jeg tror vi er oppe i ti tusen steiner så langt i søket, forteller Reinholdtsen til VOL.

Han er imidlertid en av de som håper på hjelp fra svenske likhunder, som hjalp politiet å finne den savnede journalisten Kim Wall. -Jeg håper det passer for svenskene slik at de kan komme og gjøre denne jobben. Det tror jeg er alfa og omega i denne saken. Hvis ikke er det et stort hav å lete på, sier Reinholdtsen.

Politiet er enige i dette og sendte torsdag ettermiddag en anmodning til Sverige om bistand, forteller innsatsleder Jørn Karlsen. -Vi har i dag sendt anmodning til Sverige og bedt om bistand fra de svenske likhundene. Vi håper vi får et kontaktpunkt til den svenske hundetjenesten alt i morgen, og så fort som mulig over helga kan få dem opp i søk, sier Karlsen til nettavisen VOL.

Politiet går altså nå i gang med full innsats igjen -Vi kommer til å søke med båt som har ROV og sonar. Den kommer fra Sandnessjøen og vil være klar til å starte så snart den ankommer, sier Karlsen til Bladet Vesterålen. Dessuten vil Røde Kors Hjelpekorps delta, Norske Redningshunder, Politiets egne hunder og «RS Knut Hoem».